onsdag 30 juli 2008

Ett mystiskt brev


Igår fick jag ett mytiskt brev med den fysiska postgången. En anonym avsändare har skickat mig en handkolorerad omslagsskiss föreställande den Vandrande vålnaden som iträder sig rollen av grekisk staty. På baksidan av teckningen kan man läsa följande "Omslag - the Phantom - Lakoon - vad tror du? - dramatiskt?". Då det hela saknar avsändare så vet jag inte heller riktigt vad det är meningen att jag ska göra med bilden. Vill den mystiske brevskrivaren att jag ska komma med ett utlåtande eller är det ett förslag på ett omslag jag kan färdigställa till tävlingen? Jag känner inte igen handstilen på vare sig kuvertet eller teckningen, poststämpeln på baksidan är oläsbar så jag har ingen aning om från vilken del av landet den kommer. Det finns ingenting i teckningsstilen som ger mig några ledtrådar heller. Frågan kvarstår, vem är denne mystiske brevskrivare? Min skarpa detektivhjärna säger mig att det är någon som 1. Besitter vissa teckningskunskaper men antagligen inte har det som sitt yrke (då hade jag väl ändå fått en utskrift och inte ett original) 2. Har tillgång till kopiator 3. Personen ifråga har någon typ av vattenfärg/akvarell hemma. Detta innebär att det antagligen rör sig om en hobbytecknare eller en förälder 4. Har en del, åtminstonde grundläggande kunskaper om konsthistoria.

Så vem är det då som gjort skickat mig teckningen? En fågel? Ett plan? Pidde Andersson?

Sommar = Staffanstorps Konsthall


Under de kommande tre veckorna arbetar jag som konstnärlig ledare för en grupp ungdomar i Staffanstorp. Tillsammans ska vi snickra ihop en utställning på temat "Efter katastrofen". För att de ska komma i rätt sinnesstämmning har jag bokat in en del filmvisningar, igår kollade vi på "Mad Max" och idag var det "Barefoot Gen" som gällde. Endera dan ska jag klämma in "Apornas Planet" också. Utställningen går under namnet "Vad händer sen?" och har till och med fått en egen BLOGG där både jag och de medverkande delar med oss av våra tankar.

tisdag 22 juli 2008

Den joggande vålnaden


Blev tipsad om att det amerikanska förlaget Moonstone annordnat en tävling där det gäller att göra ett omslag till deras nya Fantomentitel. Då den vandrade vålnaden var en stor favorit under det tidiga 1990-talet kunde jag inte hålla tassarna borta.
Tänkte lägga upp bilden i olika stadier av färdigställande så att alla nyfikna Fantomenentusiaster kan se det växa fram. Det här är dock inte grundskissen (som mötte sitt öde i en tragisk kaffeolycka) utan en clean-up.
Jag kommer att jobba vidare en del på djungeln, vill ha den mer djup och levande. Sedan gäller det att bestämma hur jag ska tuscha den också, då det här är en stil som jag normalt sett inte arbetar i så känns det lite som att lära sig teckna på nytt igen.
Nåja, det får bli som det blir, antagligen lär jag sabba allting i färgläggningen sen.

måndag 7 juli 2008

KUK - ett världsarv

Jäpp, det är faktiskt sant. Unesco har äntligen lagt Kuk på sin världsarvslista, och det var verkligen på tiden om ni frågar mig! Det finns så mycket som vi kan lära oss av Kuk, Kuk är något av det mest fascinerande som finns, och inte nog med det - Kuk är vackert också!
Givetvis snackar jag om fyndlatsen vid Papua i Nya Guinea vad trodde ni egentligen? Kuken?
För de av er som ännu inte bestämt vart ni tänkt tillbringa er semester rekomenderar jag en resa till Kukträsken, skicka mig gärna ett vykort när ni är framme.

torsdag 3 juli 2008

Ännu ett visitkortsmotiv


Har fortfarande inte riktigt bestämt mig för hur det nya visitkortet ska se ut.
Vad tror ni, får jag brinna i helvetet om jag använder den här?