måndag 30 mars 2009

Den värmländska studion

En övergiven datafirma kan i några enkla steg förvandlas till en ateljé.
Sara demonstrerar sitt improviserade ljusbord

Befinner mig i Karlstad där jag undervisar på Universitetet för fjärde året i rad. Värmland har kommit att bli lite av ett andrum för mig, här har jag schemalagd arbetstid och kan (i alla fall för ett par dagar) glömma frilansstressen och rent utav kosta på mig lite avkoppling. Visserligen har jag med mig både dator och teckningsutrustning ifall något brådskande skulle dyka upp, men det brukar vara rätt lugnt på den fronten. I går besökte jag ett par av mina tidigare elever i deras måleristudio och gjorde något för mig så pass ovanligt som att teckna för skojs skull. 


Köp den!


Vad väntar ni på? Det är inte varje dag man gör ett sånt fynd.

söndag 29 mars 2009

Nördig utflykt







Igår gjorde jag det årliga besöket på Sci-Fi mässan i Malmö. Egentligen hade jag tänkt ha ett eget bord för att marknadsföra min bok The Horrific A-Z, men då jag åker till Karlstad idag så kändes det lite tight med tid. Förhoppningsvis kommer det inte att kollidera nästa år. Boken tog jag med mig i alla fall, passade på att visa den för Gunnar "Leatherface" Hansen. Han såg mer ut som en mystomte eller skogshuggare än ett skräckfilmsmonster. Resten av tiden minglade vi mest runt, köpte någar t-shirts och kollade på utklädda besökare. Det är verkligen fascinerande att se alla dessa männsikor som lagt ner så mycket tid och möda på att sy upp en egen Jedi-kåpa eller Spindelmansdräkt (undrar om det är någon som lyckats få ragg i en Star Trek-uniform?).
De flesta av utställningsföremålen har jag sett förut och är väl inte så värst imponerad av dem men när jag fick syn på gudabilden från inledningsscenen från Jakten på den försvunna skatten gick det kalla kårar längs ryggen på mig. Tänk att ha den i vardagsrummet, där kan man verkligen snacka om koversation piece.!

onsdag 25 mars 2009

Jippie! Läggdags!


Ikväll är första gången på hela veckan som jag kan lyxa till det med att gå hem innan klockan slagit midnatt. Visserligen leder detta i sin tur till att jag måste gå  upp väldigt tidigt imorgon men det är en klar förbättring om man jämför med hur de senaste veckorna sett ut. Här om dagen/natten blev jag sittandes i studion tills klockan sex på morgonen, sedan gick jag hem och väckte sonen, tog honom till dagis och satte mig och jobbade i studion igen.

Dagens äckel


Den ovanstående rutan är hämtad från det senaste numret av serietidningen Fantomen.
Eftersom jag inte riktigt finner ord att beskriva de äckliga känslor jag fylls av vid tanken på att slicka svetten av någon annans kropp låter jag bilden tala för sig själv. 

Serien i fråga heter Gladiatorn är skriven av den (vanligtvis) mycket sympatiske Claes Reimerthi och tecknad av Kari Leppänen.

söndag 22 mars 2009

Veckans serie? jo man tackar!

I söndagens Expressen utsåg Mats Olsson min och Piddes skånska superhjälte Mäktige Månsson till veckans serie. Inte så illa pinkat va? Nästan lika häftigt som när min käre kollega Nickan Jonasson blev listad på Fredrik Virtanens innelista.

Hur som helst, HÄR kan ni läsa texten.

P.S! Det rör sig alltså om samme Mats Olsson som en gång i tiden retade Eddie Meduza så till den milda grad att han skrev en låttext om honom. Eller, tja... låt och låt... jag är inte ens säker på om det kan klassas som musik (och därmed förlorade jag alla bloggläsare med raggarblod i ådrorna).

fredag 20 mars 2009

serietecknare - så funkar det!

Så här ospännande ser det ut när en frilansare tampas med sina tighta deadlines.

torsdag 19 mars 2009

Pysselsugna se ht!


Saknar du planer för kvällen? Varför inte förgylla torsdagen med lite trevligt modelbygge? Spökslottet ovan låg som bilaga i Scooby Doo Nr 5 1981, ett nummer som jag utgår ifrån att alla serieälskare har i sin samling. Om någon nu skulle sakna tidningen i fråga är det inget att deppa för, det går ju faktiskt alldeles utmärkt att skriva ut pysselarket på ett styvt papper. 

onsdag 18 mars 2009

Kvällsposten IGEN


Nya Upplagan har nu funnits ute i flera veckor, och media tycks inte få nog av att skriva om tidningen. I dagens nummer av Kvällsposten bjuder kulturskribenten Bengt Eriksson en varm, uppskattande,  text om tidningen och ställer sig frågan " Men vem är den namlösa/e som gjort den söta,rara lilla teckningen av Laleh?"
Det tycker jag är väldigt kul, speciellt som det är jag som ligger bakom just den teckningen.
Att den blev så pass söt och rar beror helt enkelt på att det är just så som jag upplever Laleh.

Ett råd till alla kollegor och aspirerande tecknare; glöm aldrig att signera era verk.

tisdag 17 mars 2009

Lost & found



När jag traskar runt i Malmö blir jag ofta förvånad över allt underligt skräp som folk slänger ifrån sig precis var som helst. Ibland vet man inte om det rör sig om nedskräpning eller en konstinstallation. Dammsugaren stod dumpad utanför min bostad, tjugo meter ifrån en container och filmen låg på trottoaren utanför biblioteket. Jag funderar faktiskt på att sätta upp en lapp på Konsum; UPPHITTAT: en styck pornografisk dvdskiva med titeln Lesbiska erotiska mästerverk 5, återfås mot beskrivning. 

Så här fina saker hittade aldrig Pippi Långstrump...



måndag 16 mars 2009

lördag 14 mars 2009

En dag på SVT




Igår tillbringade jag större delen av dagen i Bobsterstudion, och det var i sanning en av de trevligaste arbetsdagarna jag haft på länge. Efter att ha lunchat med de störtsköna programledarna Suuz och DJ Slim bar det av till sminkrummet där en tapper dam gjorde sitt bästa för att få mig att se presentabel ut, (eftersom jag kände mig så mycket snyggare med sminket på behöll jag det resten av dagen). Själva inspelningen var rätt kul men eftersom vi gjorde ett antal olika tagningar har jag ingen riktig koll på vad som kommer att leta sig in i det färdiga programmet. Jag vet i alla fall att ni kommer att få se mig göra en väldigt kladdig skiss.

Nu ska jag läsa igenom ett par bokmanus jag fått skickade till mig.

(P.S! Jag kände mig väldigt nöjd med att jag faktiskt klarade av att knyta min egen slips, det kan enbart liknas vid den känsla man fick då man lärde sig cykla.)

torsdag 12 mars 2009

The return of the Neonboy!


Neonpojken, kommer ni ihåg honom? Förra året presenterade jag första delen av mitt hobbyprojekt med den missnöjde superhjälten här på bloggen. Trots att jag hittills inte visat upp mer än två sidor så tycks serien ändå ha rönt en viss popularitet, jag får fortfarande mail från folk som efterfrågar en fortsättning. 
På söndag gästar både Neonpojken och jag ungdomsprogrammet Bobster i Svts barnkanal, tydligen har vi fans på rätt ställen. Det blir seriesnack och lite liveteckning, förhoppningsvis blir det en trivsam show.
Programmet kommer även att kunna ses via den statliga televisionens hemsida.

onsdag 11 mars 2009


Helt plötsligt känner jag mig väldigt populär. Just nu sitter jag och sliter med två stora reklamjobb, två olika teveprogram har hört av sig gällande jobb och som extra ketchup på glassen har dessutom en av landets mest kända komiker hört av sig för att kolla upp möjligheten att medverka i ett avsnitt av min och Pidde Anderssons serie Mäktige Månsson.
Egentligen borde jag teckna klart de sista rutorna till den avslutande delen av Dick Harrisons äventyr, de ligger där på skrivbordetoch ger mig dåligt samvete...


tisdag 10 mars 2009

I gott sällskap


Som frilansare är man sällan ledig, (i alla fall inte om man har en fungerande karriär). Så gott som varje kväll sitter jag hukad över ljusbordet eller dataskärmen till långt in på natten. Den senaste veckan har jag varit tvungen att ta en paus mellan 23.00-23.30 eftersom TV4 Plus haft den goda smaken att visa Fawlty Towers ( eller Pang i bygget som den heter på svenska). Det är näst intill omöjligt att hålla i en tuschpensel när man garvar och Basil Fawlty är fortfarande en av tevehistoriens roligaste personligheter. Hela serien är snudd på perfektion, tighta genomarbetade manus, väl utmejslade personligheter och John Cleese i högform. Tyvärr har hans karrirär på senare år mest utgjorts av biroller i urkassa Bondrullar och långtråkiga Harry Potterfilmer, jag är övertygad om att han fortfarande har mer att ge. Cleese är inte bara en av världens mest begåvade komiker, nu är han dessutom bloggare. Jäpp, det är sant, kolla HÄR om ni inte tror mig.

fredag 6 mars 2009

Tiderna förändras


Från ett uppdrag jag arbetar med just nu. 
Sedan jag började lägga upp mer realistiskt tecknade bilder i samband med mina boksläpp förra året har sådana här jobb börjat komma in allt oftare. En gång i tiden var jag så trött på att teckna realistiskt att jag fasade vid blotta tanken, nu älskar jag det.

torsdag 5 mars 2009

Ducka skitstövlar - EDVARD! är här




Igår gjorde så äntligen EDVARD! sin storstilade entré i seriesverige. På plats fanns förutom undertecknad, Pidde Andersson och Nya Upplagans ansvarige utgivare Lars Yngve, en rad av de medverkande tecknarna från EDVARD! samt några av Nya Upplagans mer celebra skribenter. Jonas "Jonas" Jonasson (känd från Bob Hund) berättade om sin kärlek till Tintin och Magnus Sveningsson från Cardigans drack en kopp kaffe. Presskonferensen kändes väldigt lyckad och resulterade i en rad artiklar, den intresserade kan följa länkarna nedan:

Sydsvenskan lät kulturdelen prydas av ingen mindre än Mäktige Månsson.

Helsingborgs Dagblad har utan tvekan det coolaste fotot.

NWT ser till att även Värmlänningarna får höra talas om oss.

Komika var först med att rapportera om vårt lilla projekt.

Reportagebyrån och Månssons Kultur kan jag ses posera med en kniv mot Pidde Anderssons lår.

Den danska webbtidningen Serieland spred nyheten till vårt jovialiska grannland.

Sekventiellt såg till att föra nyheten vidare.

Seriefrämjandet  rapporterar om festligheterna på sin webbplats.

Foto: Sonny Thoresen för HD

måndag 2 mars 2009

En hastigt muterad uppdatering


Ni som väntar på att jag ska skriva något riktigt genomtänkt och intressant får dessvärre finna er i att vänta ett tag till. Just nu tar jobbet all min tid, jag hinner inte ens gå igenom min mailbox ordentligt. För att ni ändå inte ska känna att ni kommer tomhänta härifrån bjussar jag idag på denna illustration föreställande allas vår favoritmutant. Bilden kommer att användas som vinjett för en artikel om de senaste årens seriefilmatiseringar.