söndag 28 februari 2010

Lördagens seriebattle


En förväntansfull publik.

Lina och Vide såg till att dokumentera hela spektaklet.

Min forne studiokamrat Kim W. Andersson lyckades med konststycket att vinna över Johan Wanloo.

Den käre bänkgranne Johanna Kristiansson gick segrande ur en vild fight mot Jonas Darnell.

Johan Wanloo och Max Gustafson gjorde upp i en hård kamp på temat kampsport.

fredag 26 februari 2010

En sista smygtitt


Då var tävlingsbidraget postat, nu återstår det bara att se vad juryn tycker om det hela.

Förresten, vi ses väl på Clariton Hotel kl 19.00 Lördage 27 Februari?

Kärlek över gränserna


Det här måste vara för bra för att vara sant!
Fick precis detta fantastiska foto skickat till mig. Upplösningen är för låg för att jag ska kunna avgöra huruvida det rör sig om ett montage eller inte. För det kan väl inte vara sant? Eller kan det det? Hur hamnade hunden i sådana fall inne i tigerhagen? Någon hundägare som har ett bra svar?

torsdag 25 februari 2010

Arbetet fortskrider


Sakta men säkert börjar bilderna bli färdiga. Deadline för tävlingsbidragen är på måndag men då jag är i Stockholm under helgen måste jag se till att få det hela med posten imorgon. Behöver jag ens tillägga att jag har kungligt roligt när jag leker med olika kombinationer av traditionella material och digitala ingrepp?

Från dagens ritbord


Egentligen har jag gett upp allt vad teckningstävlingar heter. När det gäller de serietävlingar som varit i diverse olika tidningar de senaste åren tycker jag ofta att det känns som att vinnaren inte nödvändigtvis korats på grund av att denne gjort den bästa serien, utan snarare för att han eller hon gått med på en riktigt usel ersättning. Nu behöver ju inte detta stämma överens med verkligheten, men det är i alla fall min teori. Efter mitt och Axel Trumpfhellers deltagande i en strippserietävling i Punkt.se har jag helt lagt serietävlingar på hyllan (det kanske inte ens varit några, vad vet jag).
Under vinterlovet besökte jag biblioteket med min son och fick då en inbjudan till Opal förlags barnbokstävling i min hand.
Som så många andra illustratörer/serietecknare har jag länge fantiserat om att göra just en barnbok. Problemet har dock alltid varit brist på tid och idéer. När februari plötsligt visade sig bli en förvånandsvärt lugn månad bestämde jag mig för att försöka snickra ihop ett bidrag till tävlingen. Manus är skrivet att min gamle skolkamrat Fredrik Lösnitz och vad det handlar tänker jag inte skvallra om.
Bilden ovan är bara en detalj från boken och har ingenting med handlingen att göra.

fredag 19 februari 2010

Seriebattle 27 Februari

Se nu till att boka in lördagen den 27 Februari i era kalendrar, då blir det nämligen seriebattle för hela slanten!
Tillsammans med kollegorna Karin Casimir-Lindholm, Johan Wanloo, Max Gustafson, Jonas Darnell, Johanna Kristiansson, Malin Biller, Karolina Bång, Marcus Ivarsson och Kim W Andersson ska vi göra vårt bästa för att bjuda på en underhållande kväll. Platsen är Hotel Clarion i Stockholm, det följaktligen en högklassig tillställning.
Det fina i kråksången är att pengarna från inträde och auktionen går oavkortat till SKR, Sveriges Kvinno- och Tjejjourers Riksförbund. Tävlingen startar vid 19.00 men jag kommer att finnas på plats innan dess för att sälja böcker.
Dessutom funderar jag på att erbjuda intresserade att bli avtecknade i utbyte mot att de lämnar en donation till SKR.

Läs mer på Hotel Clarions hemsida

onsdag 17 februari 2010

Hjältar på besök


Usch, nästan en vecka utan minsta lilla uppdatering på bloggen. Hur ska det här sluta? Förra året var jag mycket bättre på att blogga, speciellt när jag gjorde "Veckans hjälte". Jag vet inte hur det är med er kära läsare, men själv saknar jag att teckna hjältar, det var ett kul sätt att hålla sig sysselsatt. Tyvärr självdog ju det projektet efter ett tag, vilket i och för sig inte var helt oväntat. Hur trevligt det än är att teckna gamla seriehjältar så måste alltid jobbet gå före och med tanke på förra årets ENORMA arbetsbörda är jag förvånad över att jag ens lyckades komma ihåg att ta på mig byxorna på morgonen. För ett par dagar sedan gjorde jag en rensning i datorn och hittade då min sista (?) oavslutade hjälteskiss från juli 2009. Som ni säkert förstår kunde jag inte hålla fingrarna i styr utan kände mig tvungen att färdigställa den, man kan ju inte låta självaste Doctor Doom ligga och skräpa hur som helst.
Bilden känns väl inte helt färdig ännu, jag skulle gärna gå in och finslipa några detaljer och rensa upp bland onödiga streck lite här och var men det ska jag inte göra idag, nu är det hög tid att börja jobba.

torsdag 11 februari 2010

Work in progress: Kapten Zoom del 6


Jag har inte ägnat Kapten Zoom en tanke sedan mitt senaste inlägg. När jag nu öppnar bilden ser jag genast en del småsaker jag vill ändra på. Precis som jag misstänkte hade jag alldeles för mycket grå linjer i kaptenens ansikte. Efter några snabba ingrepp med suddverktyget känns det genast mycket bättre. För att ge bilden lite mer kraft (eller snarare POW!) har jag ändrat cirkeln till en mer explosionsartad form som förstärker "serietidningseffekten".
Den skarpögde kanske lägger märke till att en del linjer försvunnit under processens gång, bland annat Zooms axelvadd och den nedre delen av ärmen. Den icke lika skarpögde kan jämföra med den tuschade versionen för att se vad jag menar. Jag tror starkt på arbetssätten Kill your darlings och Less is more. Det är alldeles för lätt att snöa in på detaljer när man arbetar med en bild. Tyvärr är det inte alltid som dessa detaljer fyller någon funktion, det kan rent utav vara så att de tar fokus från vad som egentligen är det viktiga i bilden. Genom att skala bort överflödig information i teckningen tycker jag att jag får en bättre helhet.
Det händer emellanåt att jag tecknar om detaljer i illustrator för att ge dem mer exakta rundningar. I det här fallet är det faktiskt bara ringen som jag gjort ett ingrepp i. Att jag lagt min signatur i gråskala beror på att jag inte vill att den tar för mycket plats i illustrationen. Nu återstår bara den svåraste biten; att skriva texten!

onsdag 10 februari 2010

work in progress: Kapten Zoom del 5


Sådär, då var man nylunchad och glad (det blev indiskt idag). Bilden börjar bli färdig nu, ska låta den ligga till imorgon innan jag skickar iväg den. Jag brukar (i mån av tid vill säga), låta mina illustrationer ligga några timmar så att jag kan granska dem med nya friska ögon. När man jobbat länge med en bild är det alldeles för lätt att stirra sig blind på den och inte se fel som i vanliga fall skulle vara helt uppenbara. Nu misstänker jag att jag kan tagit i lite för mycket med de olika gråtoner jag använt mig av i ansiktet.

Work in progress: Kapten Zoom del 4


Nya Upplagan numera främst använder sig av rött som enda fasta färginslag ger det mig en del begränsningar gällande koloreringen. Jag kan alltså inte ge Kapten Zoom hans ikoniskt gröna tights utan måste tänka på ett annat sätt. Den bakomliggande cirkeln är en scanning från ett raster jag köpte för ett tag sedan (scanna ALLTID era raster innan ni skär sönder dem). Först testade jag att rastrera hela dräkten men det funkade inte alls. När jag istället lade rastret bakom teckningen blev det genast mycket bättre, bilden får mer liv och djup, den knutna handen lyfts fram på ett bättre sätt. Eftersom jag är väldigt förtjust i cirklar testade jag att ge rastret formen av en sådan och genast föll bitarna på plats. Cirklar är väldigt tacksamma att arbeta med, de har en sympatisk form som ögonen dras till, (här SKULLE jag kunna lägga in ett grabbigt skämt om vissa kvinnliga attribut men av rädsla för att stämplas som sexistisk låter jag bli).
I det här fallet visade sig den avskalade färgskalan bli en tillgång för mig.

Nu är det dags för lunch, jag har varit så inne i arbetet med bilden att jag helt glömt bort att äta något.

work in progress: Kapten Zoom del 3


Efter att omsorgsfullt ha suddat bort alla blyertslinjer är det dags att scanna bilden. När teckningen väl är digitaliserad arbetar jag vidare på den i photoshop med min hjälp av min kära Cintiq. Till att börja med korrigerar jag några småfel och raderar små oönskade tuschfläckar, sedan gör jag ett överliggande lager för linjerna. Nu är det dags att sätta igång med färgläggningen.

tisdag 9 februari 2010

Work in progress: Kapten Zoom del 2


Idag har jag tuschat blyertschteckningen. För en gångs skull har jag dessutom gjort en fysisk tuschning. Vanligtvis brukar jag göra det i datorn men jag drabbades av en vansinnig lust att för en gångs skull göra en "riktig" teckning.
För tuschningen har jag använt mig av två olika penslar från Winsor Newton, series 6 och 7 närmare bestämt. Till mindre detaljer som bokstäverna och fina linjer i ansiktet har jag använt en penna av typen Pentel Stylo JM10. Tuschet är Newton Black Indian Ink från samma tillverkare som penslarna. Alltsammans är utfört på Elfenbenskartong av okänt fabrikat.
Efter avslutad tuschning började jag leka lite med olika bakgrundsmöjligheter men valde att vänta med detta tills bilden är scannad.

måndag 8 februari 2010

Work in progress: Kapten Zoom del 1


Under förra veckans Stockholmsbesök tog jag tillfället i akt att stämma träff med den gamle barndomshjälten Anders Linder. I närapå två timmar berättade han underhållande anekdoter från sin karriär. Det hela kommer att mynna ut i en illustrerad intervju i nästa nummer av Nya Upplagan. Då jag i första hand associerar Linder med den vetgirige rymdmannen Kapten Zoom valde jag att avbilda honom iförd sin trogna dräkt. Då jag blivit alldeles för slö med att lägga ut teckningar på bloggen tänkte jag lägga upp de olika stegen som mina illustrationer går igenom. Nu är tyvärr inte bilden ovan min första skiss utan snarare den tredje (de två första blev av allt att döma kvar på hotellet), men jag tror att ni fatatr galoppen i alla fall.

torsdag 4 februari 2010

Det här måste vara ett skämt...


...eller kan det vara ett konstverk?
Någon läsare som behärskar rätt form av asiatiskt språk?

Idag har jag...

... besökt Historiska Museet i Stockholm. Även om de olika utställningarna om kyrkokonst och Vikingatiden var nog så intressanta så var det nog denna barnteckning som gjorde störst intryck på mig:

Sedan tog jag en kopp kaffe med Anders Linder

Nu ska jag nog sätta mig i bastun innan det är dags att börja jobba.

onsdag 3 februari 2010

När tecknare fightas

ÄNTLIGEN har filmerna från höstens stora Seriebattle från Kaffe Hängmattan letat sig upp på nätet. Har inte sett dem själv ännu, vet inte om jag vågar heller, misstänker att jag höll en ganska plump och låg nivå, (det blir lätt så om man häller i sig för mycket öl mellan matcherna). Hur som helst gick jag tre ronder, den första mot mästertecknaren Ola Skogäng:

De övriga hittar ni någonstans på youtube...

tisdag 2 februari 2010

Senaste nytt från ritbordet


Igår följde jag med Lars Yngve på en tidningsrunda i Malmö. Lars är som bekant chefsredaktör och ansvarig utgivare för gratistidningen Nya Upplagan, en tidning som jag har blivit allt mer involverad i sedan jag och Pidde Andersson sjösatte seriebilagan EDVARD! förra året.
Inför det senaste numret av Nya Upplagan har det skett en del nya förändringar, bland annat så har tidningen fått en helt ny design som garanterat kommer att väcka en viss uppståndelse bland läsarna. Dessutom ingår jag numera i redaktionsgruppen, (ibland lönar det sig att lägga näsan i blöt). Bland mina egna bidrag i tidningen finns en illustrerad intervju med Laleh Pourkarim och en omarbetad version av min Tarzantext från December förra året. Laleh var enormt charmig, efter vårt möte var jag på gott humör hela dagen. De av er som inte befinner er i Skåne men ändå vill ta del av texten finner den i sin helhet HÄR, tyvärr har hemsidesansvarige missat att skriva ut de små men ack så viktiga orden "Text och bild av Jimmy Wallin" men jag hoppas detta kommer att åtgärdas inom kort.

Nya Upplagan finns numera även att avnjuta på Ribbersborgs Kallbadhus i Malmö, så varför inte förgylla vardagen med bastubad och tidningsläsning?