onsdag 28 april 2010

En Skalman för den nya generationen


En ny film om Teenage Mutant Ninja Turtles är under produktion och den här gången kommer filmen att ligga närmare Kevin Eastman och Peter Lairds originalserie än den barnanpassade variant som fortfarande huserar i leksaksbutiker över hela världen. När jag såg bilderna på denna testmask blev jag positivt överraskad. Även om sköldpaddan utseendemässigt skiljer sig avsevärt från originalen så känns en betydligt mer trovärdig och sköldpaddslik än någon av de tidigare inkarnationerna. Om det nu fanns tonåriga muterade ninjasköldpaddor i verkligheten hade de antagligen sett ut så här. Jag gillar speciellt tygmasken som verkligen känns som att den är gjord av någon som: 1. Inte kan sy 2. Inte har råd eller möjlighet att köpa ordentligt material 3. Bor i kloakerna.
Det återstår att se om denna version letar sig upp på filmduken eller inte.

Fler leksaker







måndag 26 april 2010

Bilder från helgens leksaksmässa

När de flesta av mina kollegor begav sig till Stockholm för den årliga seriefestivalen SPX valde jag istället att gå på Leksaksmässa. Det känns som att jag gjorde rätt val, leksaksmässan var något av det roligaste jag skådat på mycket länge.
Jag passade på att ta en mängd foton på prylar som fångade mitt intresse och tänkte lägga upp en blandad kompott på bloggen under veckan.


Piprökande gubbar tycks helt ha försvunnit från dagens leksaksbutiker...


På mässan fanns en rad montrar med fantastiska modeller, till exempel den här krigsapparaten.


Leksaksclowner är så gott som alltid läskiga, fast den här har en viss charm.


För den som drömmer om att ha en egen handgjord rumpnisse på skrivbordet kan jag upplysa om att just denna variant hade ett pris på 5000:-


En liten Führer i metall däremot gick loss på blygsamma 1800:-
Fast det kanske inte är något att som skrivbordsprydnad.

fredag 23 april 2010

Det roligaste och mest smaklösa skämt jag någonsin kläckt ur mig

Jag har under många år haft ett passionerat kärleksförhållande till practical jokes, och då gärna riktigt fåniga och larviga sådana. Detta har säkerligen irriterat många i min omgivning, inte minst mina studiokamrater som fått stå ut med de mest underliga saker genom åren. Listan över synder kan göras lång och en del av dem bör glömmas helt. Men det finns ändå några höjdpunkter; En gång drog jag på mig en pandadräkt och skrämde slaget ur den hårt arbetande Kim W. Andersson. Samme person fick även finna sig i att hans elektriska suddgummi plötsligt var utbytt mot en tjusig vibrator med fasttejpat radergummi i toppen. Stackars Joakim Gunnarsson blev alldeles förkrossad då han informerades om att han var anmäld till en djupgående tarmsköljning, men då den idén faktiskt kom från Johanna Kristiansson känner jag inte att jag kan ta åt mig äran för den ( jag övertalade henne att genomföra bokningen så jag hade i alla fall ett finger med i spelet). Däremot har jag en gång i tiden gjort ett eget skämt riktat mot Joakim och dennes tarmar. Detta skämt är så otroligt barnsligt och plumt att jag verkligen borde skämmas och det hade jag antagligen gjort ifall det nu inte varit så roligt! För tre år sedan gjorde Joakim ett besök hos tandläkaren och fick då ett recept på "Dentan tandskölj" utskrivet. Detta recept låg sedan fullt synligt på hans bord under flera dagar, tydligen hade han ingen större brådska att hämta ut sin floursköljning. En tidig morgon passade jag på att "låna" receptet, scannade in det och började sedan kasta om bokstäverna i photoshop. Jag tillbringade sedan en stor del av förmiddagen med att pyssla med receptet, skrev ut etiketten separat och fyllde i de handskrivna delarna med kulspetspenna. Originalpapprets gula färg klonades för baksidans räkning och efter en utskrift och lite pyssel hade jag så lyckats skapa ett helt nytt recept som jag placerade på samma ställe som jag tagit det gamla. Nu var det bara att vänta på att Joakim skulle bege sig av mot apoteket för att lösa in det...

onsdag 21 april 2010


En "liten" utställning som kommer att uppta merparten av min tid de närmaste veckorna. Jag lär återkomma i ämnet.

tisdag 20 april 2010

Glöm det där jag skrev om "Soliga Karlstad" igår. Idag snöar det.

En snabbvisit i Göteborg

Idag var det dags att bege sig till soliga Karlstad igen. Jag passade på att göra ett stopp i gemytliga Göteborg där jag tog en lunch med mina kollegor Max Gustafson och Nickan Jonasson. Efter avslutad måltid visade de sin studio för mig och jag måste faktiskt erkänna att den är betydligt mysigare än den studio jag sitter i till vardags.



Max tycker om att breda ut sig så han har lyxat till det ordentligt med två egna platser i samma lokal.



Nickan bjöd på kaffe och Göteborgsvitsar.



Väggen bakom den ena av Max platser är prydd med en tjusig väggmålning föreställande Samir.
Pappersrullarna framför är resultatet från en mängd seriebattles.


Nickan hade smyckat sin anslagstavla med en retuscherade Rocky, han hade dock ingen aning om att det är faktiskt är jag som tecknat bilden ifråga.

måndag 19 april 2010

Mindre än en månad kvar tills min trettioårsdag, känner verkligen ålderskrisen krypa allt närmare.
Om någon skulle känna för att muntra upp mig så hade en sån här passat väldigt bra hemma hos mig:

P.S! Nu menade jag alltså den gigantiska handkontrollen, det hade varit rätt bisarrt att önska sig en främmande människa i födelsedagspresent.

söndag 18 april 2010

Ett fransk plask


Idag sitter jag och försvenskar ljudeffekter till ett seriealbum, något som faktiskt är rätt kul. Problemet är bara att en del av effekterna saknar översättning. Kombinerar man detta med det faktum att mina kunskaper i franska slutar vid "baguette" så förstår ni kanske att det blir lite knepigt emellanåt. Jag är hur som helst ganska så säker på att "Plaouf" är den franska motsvarigheten av "Plask" eller möjligtvis "Plums".

torsdag 15 april 2010

Ännu en intervju


Min genombussige studiokamrat Adam Blomgren är inte bara en duktig Bamsetecknare utan även musiker. Trevolt spelar skånsk punkrock så det skriker om det, tror ni mig inte så kolla in deras Myspacesida HÄR. För någon vecka sedan gjorde jag en intervju med bandet i samband med releasefesten för den nya skivan. Intervjun kommer att publiceras i nästa nummer av Nya Upplagan och illustreras av Adam.

onsdag 14 april 2010

Samtal från en barndomsfavorit

Idag blev jag uppringd av Fredde Granberg, killen som fick mig att garva häcken av mig i början av nittiotalet. Jag hade fått ett erbjudande om att intervjua honom angående hans kommande långfilm "Kommissarie Späck". Citatet under letade sig tyvärr inte in i den färdiga texten men jag misstänker att en del av mina kära bloggläsare kan finna det intressant:

Från början hade jag faktiskt tänkt bli serietecknare. Farsan är ju gammal Fantomenredaktör så jag fick serierna med fadersmjölken så att säga. Jag gjorde en del försök med att teckna serier men det blev aldrig så bra som jag ville att det skulle bli. Jag tänker fortfarande cartoon när jag jobbar med saker, eller... det gör jag väl annars också. Saker och ting blir mycket roligare då.

måndag 12 april 2010

Hemma hos en svensk progglegendar


Var dag bjuder på små överraskningar. Igår t.ex så tillbringade jag en timma i Mikael Wiehes arbetslägenhet. När jag steg upp på morgonen hade jag ingen aning om att jag skulle dit men så fick jag ett av dessa erbjudanden som man inte kan säga nej till.
Undrar om det händer något spännande idag?

torsdag 8 april 2010

Värmland, en ny doktor och några hemligheter

Är precis hemkommen efter årets första vecka undervisningsvecka vid Karlstads Universitet, därav min digitala frånvaro den senaste veckan. Efter fem år som gästföreläsare känns Karlstad som ett andra hem, jag trivs verkligen där.

Man kanske skulle lägga upp en bild av något slag också, vad skulle det kunna vara. Jag har ett par stora saker på gång nu under våren men jag vill nog hålla dem hemliga ytterligare några dagar. Hm... vad sägs om den här som jag lekte fram efter att ha sett lördagens premiäravsnitt av Doctor Who? Färgerna blev lite underliga på fotot men det får ni tåla.

fredag 2 april 2010

Äggets högtid


Idag bjuder jag på en påskig ordvits, det är ni väl värda.
Glad påsk på er!

Ett intressant möte


En av de trevligaste sakerna med att jobba för kulturtidskrifter är att jag får chansen att träffa intressanta människor av alla de slag. Efter min intervju med sockersöta Laleh fick jag en förfrågan om att göra en intervju med den amerikanska harpspelerskan Baby Dee inför hennes kommande Europaturné. När frågan kom hade jag ingen aning om vem Baby Dee var men en snabb googlesökning kastade jag mig över erbjudandet.
I onsdags kväll begav jag mig tillsammans med min fotografkompis Christer till Dees hotelrum. Hon visade sig vara en mycket tillmötesgående och charmerande person som delade med sig av vilda anekdoter från sitt händelserika liv. Efter avslutad intervju bad hon oss stanna kvar en stund. Vi spenderade två timmar med att dricka konjak och prata om allt från könsbyten till Tommy Cooper. Den färdiga intervjun kommer att publiceras i nästa nummer av Nya Upplagan.

Foto: Christer Järeslätt 2010

Baby Dees hemsida hittar ni HÄR, vill ni lyssna på hennes musik så finns det smakprov på hennes Myspacesida

Vill ni se mer av Christer Järeslätts foton så klickar ni HÄR

torsdag 1 april 2010

Ett tufft namn att lägga till på mitt cv



Vad har Yoko Ono gemensamt med Dick Harrison, Noam Chomsky och Bert Karlsson?

Svar: Alla har de skrivit texter som illustrerats av Jimmy Wallin.

Om ni inte tror mig så rekommenderar jag er att ta er en titt i det senaste numret av Nya Upplagan.