tisdag 31 maj 2011

Carlstad Comic Con 2011, en snabb avstämning

Under den gångna helgen var det alltså värmländsk seriefestival. För första gången kunde man besöka Carlstad Comic Con. Jag var medarrangör och agerade konferencier under hela mässan. Jag intervjuade gästande tecknare på scen, anordnade en seriebattle, fick reda på hur stormtroopers ser ut utan dräkt och bjöd publiken på en rejäl överraskning. Jag lärde känna en rad nya människor som jag (förhoppningsvis) kommer att hålla kontakten med och hade det hur trevligt som helst.

Mässan kändes lyckad men tärde ordentligt på krafterna, igår var jag mer eller mindre utslagen under hela dagen. Så snart jag beta av några deadlines ska jag försöka skriva en utförligare mässrapport, tills dess får ni nöja er med vad andra har att säga om det hela:

Shazam skriver väldigt vackert om mässan HÄR

Min käre vän Andreas Qassim var en av mässans inbjuda gäster. Hans mässberättelse kan ni läsa HÄR.

Ola Skogäng verkar mycket nöjd med sitt besök. HÄR kan ni läsa själva.

Jag har en bunt med länkar till pressen också men det tar vi någon annan dag.

måndag 23 maj 2011

Carlstad Comic Con 2011!


Just nu arbetar jag febrilt med förberedelserna inför film- och seriemässan Carlstad Comic Con som jag (på något sätt) gått och blivit medarrangör till. Mässan riktar sig till hela familjen och bjuder på en rad spännande gäster. Utöver några av Sveriges och Norges bästa serietecknare kommer det även att finnas en rad olika utställare och försäljare. Dessutom blir det filmvisning (ingår i entrépriset) och en massa andra happenings. Jag kommer att finnas på plats under hela mässan. Ni finner mig antingen på scenen där jag kommer att intervjua gäster eller också på mässgolvet där jag kommer att springa runt som en yr höna.


Karlstad får norskt finbesök!

Mer info om mässan hittar ni HÄR.

söndag 22 maj 2011

Stackars Simon

Sydsvenskan har publicerat en välskriven text om Simon Lundström, mangaöversättaren som förra året råkade väldigt illa ut i en farsartad rättegång. Läs texten HÄR och sprid till alla ni känner. Simon är en väldigt trevlig kille och fantastiskt duktig på sitt (forna?) jobb. Behöver ni någon gång få något översatt till/från japanska är han rätt kille att gå till, ni har mitt ord på det.
Stort tack till Andreas Ekström som skrev artikeln.

onsdag 11 maj 2011

Ännu ett bidrag till Repaneled


Så där ja, nu ligger mitt femte bidrag uppe på Repaneled, (klicka HÄR för att se bilden i rätt sammanhang). Jag har barnsligt roligt när jag gör de här omtolkningarna av andras serierutor. Vanligtvis arbetar jag till största delen digitalt men när det gäller mina bidrag till Repaneled tycker jag det är mycket roligare att leka med traditionella material (dvs. sådana som har fysisk form). Lucky Luke är målad med akryl och tusch på styv kartong. Rökmålnet har jag klippt ut från ett vitt papper och ljudeffekterna kommer från ett ark med gamla gnuggbokstäver som jag räddade ur en papperskorg för ett gäng år sedan. Om du är tecknare och lik lättroad som mig tycker jag definitivt att du ska fundera på att göra ett bidrag till sidan.

tisdag 10 maj 2011

Tintins nakna äventyr


Tog en morgonfika med Daniel Ahlgren som tipsade mig om den HÄR sidan. Ett enkelt grepp som blir fantastiskt roligt! Varför är det alltid någon annan som kommer på sånt här?

måndag 9 maj 2011

En zombie kommer sällan ensam...

Eftersom ni verkar uppskatta zombieporträtten kör vi några till:

En ung man med god smak.

Det roligaste med att göra zombieporträtt var nog att försöka komma på olika variationer på zombietemat. Här har till exempel ett öga ploppat ut.

Här har vi någon som förstår sig på det här med presenter! Hennes sambo är nu lycklig ägare till en hög med Walking Dead T-shirts och ett blodigt porträtt av sin älskade.

Blodigt rinner i strida strömmar nerför hakan likt ett tomteskägg från helvetet.

Visst är det lite synd att behandla söta flickor så här men vad gör man inte för konsten?

Fler porträtt kommer under veckan.

söndag 8 maj 2011

Fler bilder från SPX11

Låt mig börja med att konstatera en sak:
SPX11 var en helt underbar tillställning!
Apart Förlag delade bord med Albumförlaget och sålde serier så att det bara skrek om det.
En rörande stor skara besökare tog sig tid att berömma vår satsning och ge oss kärvänliga ryggdunkningar.


Tre välfrisserade herrar: Den lekande människan, Rikard Karlsson från sveriges bästa serieblogg Shazam.se och Mats Källblad.


Serieforums admininstratör gjorde även han ett besök hos de Aparta förläggarna.


Ett makabert möte kuriosa killar emellan. Vem vet, kanske är det en crossover på gång...


Kim W. Andersson gjorde ett gästspel i Apart Förlags monter. Kim hjälpte till att teckna zombieporträtt och trivdes som fisken i vattnet.


Under kvällens promenad passade jag på att besöka en av mina största idoler. Hade jag vetat att jag skulle hit hade jag tagit med mig ett exemplar av Kalle Linds Cornelisbok som jag illustrerade i höstas.


Herrarna Källblad och Gustafsson hedrade Galagofesten med sin närvaro. Den bistra uppsynen beror på att vi råkade ut för en efterbliven dörrvakt med uppenbara problem med matematiken.


Olof Gustafsson åt en banan.

Fast oavsett hur bra det gick för The Walking Dead (eller TWD som vi förläggare kallar den) så var ändå det ändå alla möten som jag uppskattade mest. Jag träffade folk som jag tidigare bara haft mailkontakt med, folk som jag inte sett röken av på åratal, jag träffade gamla kollegor, forna elever, entusiastiska bloggläsare (tydligen finns de), Karl-Alfreddiggare och tro det eller ej; Jimmy Wallinfans. Även fast jag inte hade med mig något eget material fick jag ändå signera gamla nummer av Bild & Bubbla och Generation Tintins årsbok. Dessutom fick jag tillfället att utöka min bekantskapskrets med en rad nya personer.
Sånt tycker i alla fall jag är roligt.

Stockholmzombies

Då var SPX11 tillända, (tur är det för jag är totalt utmattad).
Jag har tillbringat större delen av tiden med att teckna zombieporträtt av Apart Förlags kunder.
Första volymen av The Walking Dead sålde bra mycket mer än vad jag vågat hoppas på och T-shirtarna var en given succé.


Så snart jag hunnit hämta andan kommer jag att försöka skriva lite mer utförligt om mina upplevelser under mässan men det får vänta, nu står sängen och väntar på mig. Tills vidare får ni nöja er med bilder på några av helgens "zombiefieringar":

torsdag 5 maj 2011

De vandrande döda når Stockholm

Sedan en tid tillbaka kan jag lägga till den tjusiga titeln "förläggare" på min cv. Tillsammans med två kollegor har jag startat upp Apart Förlag. Vår första utgåva har precis kommit från tryckeriet och vi är så nöjda att det knappt går att beskriva. Att vi startar förlaget genom att ge ut en av mina favoritserier är naturligtvis extra roligt.
Nu skulle jag kunna spotta ur mig en lång rad superlativ om hur suverän serien är men det orkar jag inte, det är alldeles för tidigt på morgonen för det. Jag och de resterande delarna av Apat Förlag kommer att finnas på plats under helgens seriefestival SPX11 som äger rum på Kulturhuset i Stockholm. Befinner ni er i Stockholm rekommenderar jag ett besök. Vi finns tillsammans med Albumförlaget vid bord 89-90, kom gärna förbi och säg hej.
Som en extra liten bonus kommer jag att teckna zombieporträtt av våra kunder, (i alla fall så långe jag orkar).