söndag 12 oktober 2008


Under de senaste månaderna har jag ägnat stor tid åt släktforskning. Det är verkligen otroligt vilka typer man har i släkten. Ta bara den här killen till exempel; Snake-eyes Cooper (född Jan-Erik Wallin). Som den förstfödde sonen till emigranter växte han upp i det stora landet i väst. Under den stora depressionen lämnade han föräldrahemmet i Oklahoma och sökte sig till Chicago där hans hetsiga temperament snart gjorde att han hamnade i dåligt sällskap. Som en del av det mytomspunna Chicago Outfit blev han en av Al Capones närmaste män.
Då Capones kriminella karriär tog slut 1931 flydde Snake-eyes ut på landsbyggden där han till en början försörjde sig som mekaniker på en liten bensinstation, (han gick då under namnet John Johanson). Men snart började det klia i fingrarna på honom. Efter mindre än ett halvår som bilmekaniker återvände han till det kriminella livet igen (nu under namnet Bob Turtle) . Under de närmaste månaderna rånade han och hans nyfunne partner Richard Turd ett antal banker och postkontor i den amerikanska mellanvästern. Deras dyra vanor med (läs: bordellbesök och poker), gjorde dock att pengarna aldrig räckte särskilt länge. I slutet av 1933 hände så det som kom att sätta stopp för Snake-eyes karriär som bankrånare. Polisens spaningsledare Cliff McGuffin hade studerat rånarparets mönster och lyckades förutse var deras nästa kupp skulle äga rum. De han knappt mer än anlända till den lilla orten Retardation innan skottlossningen började. Turd försökte överlämna sig till rättvisan men dog i samma stund han öppnade bildörren (det är fortfarande oklart om han sköts av polisen eller Snake-eyes).
Svårt skottskadad lyckades min förfader klamra sig fast vid ratten  och på ett mirakulöst sätt undkomma lagens långa arm, (att han hade en låda dynamit strategiskt placerad i förarhytten hjälpte säkert). Efter att ha övergett sitt flyktfordon stapplade han ut i ödemarken där han slutligen svimmade av blodförlust. Han hittades av ett par förbipasserande mormoner som tog med honom hem till sitt samhälle. Detta kom att bli vändpunkten för Snake-Eyes. Efter att han frisknat till valde han att stanna kvar hos de fromma mormonerna, för första gången på många år gick han åter under namnet Jan-Erik. Han konverterade och gifte sig med den vackra Lymphonia Dart (efter en månad gifte han sig även med Margareth Twinkle och två veckor senare med Alabama Smith). Vid sin död 1989 efterlämnade han sig fem fruar, tjugotvå barn, trettiofyra barnbarn samt ett oräkneligt antal katter.

2 kommentarer:

AT73 sa...

Jaha... och här sitter du och ritar serier och har ont i handleden. Gör släkten stolt, gör det som ditt inre skriker efter... följ din anfader i hans syndiga (och sedan dygdiga) fotspår!

Håkan / Wakuran sa...

Bara namnet "Dick Turd" i sig är ju för bra för att vara sant...