onsdag 16 november 2011

Juletider stundar


Norge har en imponrande lång tradition av julalbum. I år är det faktiskt hundra år sedan som Knold og Tot i skole invigde den norska julalbumscenen. Fattar ni? Det första albumet kom alltså 1911 och är därmed jämnårig med Jussi Björling, L. Ron Hubbard och den internationella kvinnodagen. Knold og Tot i skole kom samma år som Gustaf Fröding begravdes, Mona Lisa stals från Louvren och Amundsens expedition nådde Sydpolen. Det var samma år som Marie Curie fick Nobelpriset och ett år innan Titanic sjönk. Och konstigast av allt - serien ges fortfarande ut! Jag gissar på att det här är unikt för vårt kära grannland. För inte finns det väl något annat land som löpande publicerat hundra julalbum med Knoll och Tott?
En annan långkörare är George Macmanus klassiska serie Fiinbeck og Fia ( i Sverige känd som Gyllenbom). 81 album har det blivit hittills och i år är det jag som stått för omslagsillustrationen. Vissa av er kanske tycker att det låter lite mossigt men själv tycker jag att det är rätt häftigt att bli del av en så lång tradition.

5 kommentarer:

Joakim Gunnarsson sa...

Jag är lite avunsjuk nu faktiskt. Även om Gyllenbom är en mossig serie så är det lite tufft att du fått göra ett nytt omslag!
Och snyggt blev det också!

Andreas sa...

Snyggt jobbat!

Jag tror att danskarna också hållit på i 100 år med Knoll och Tott.
http://comicwiki.dk/wiki/Knold_og_Tot

Mattias A sa...

wow! gratulerar! :)

Jimmy Wallin sa...

Jag hade gärna gjort fler uppdrag av den här typen.

Germund sa...

Tufft, det här hade jag helt missat! Grattis!