onsdag 23 maj 2007

Folk som liknar mig...Emellanåt får jag höra att jag ser ut som olika personer, senast idag fick jag ett mail från en kompis som hade sett min svarta dubbelgångare på en repris av "Dr. Phil". Samme kompis har tidigare liknat mig vid Erik Haag.
det är inte alltid jag kan hålle med om de olika liknelserna.
Idag tänkte jag ägna min blogg åt att presentera några av mina favoritliknelser.

1. Fredde Granberg
Under det tidiga nittiotalet var mannen en av mina stora idoler, jag kanske bör tillägga att jag inte var särskilt gammal då.
För ungefär ett halvår sedan var han med i teveprogrammet "Så ska det låta", vilket resulterade i löpsedlar över hela landet, (karln hade nämligen passat på att visa röven på bästa sändnigstid). Löpsedlarna pryddes av rubriker i stil med "Stjärnans stjärtkupp", "Nakenchock" samt ett foto på mannen ifråga.
Själv upptäckte jag detta foto när jag skulle lämmna min son på dagis. När vi gick förbi den lokala närbutiken pekade han ivrigt mot den och sa" Titta pappa! Det är DU!". Han var helt övertygad om att det var min nuna som prydde löpsedlarna, och minsann, fanns det inte en viss likhet.
Någon vecka senare befann jag mig på ett tåg till Karlstad. På väg till restaurangvagnen stannades jag av en äldre dam som var märkbart irriterad. Med pekfingert i luften frågade hon mig om det verkligen var nödvändigt att visa rumpan i teve, det rörde sig ju trots allt om ett familjeprogram!
Först förstod jag inet alls vad hon menade men sedan gick det upp ett ljus för mig.
Jag beslöt mig för att att skriva ett brev till herr Granberg med en vädjan om att han skulle ändra sin frisyr så att folk skulle sluta blanda ihop oss. Men det är jobbigt att skriva brev så jag orkade inte med det. Istället beslöt jag mig för att själv uppsöka en frisör men även det var för jobbigt för att jag skulel orka genomföra det.
Nu har mitt hår blivit så långt att jag har det hästsvans, vilket herr Granberg inte har (såg honom på TV senast igår, han lekte med en plastfitta i Kanal 5). Nu ärd et nog ingen som blandar ihop oss längre. Fast hade jag fått chansen hade nog jag också visat röven i "Så ska det låta".

2. Nikolaj Vasiljevitj Gogol
När jag under förra bokmässan besökte en förlagsfest på restaurangbåten Rio-Rio i Göteborg var jag med om en av de mest underliga liknelserna hittills.
Jag har precis köpt mig en öl och ska gå upp till mina vänner på däck då en total främling kommer fram till mig och lägger armen runt mina axlar. Sedan viskar han förföriskt i mitt öra: "Du ser ut som Gogol. Jag gillar det".
Det är inte varje dag man liknas vid en sedan länge död rysk författare, sug på den va! Att någon dessutom använder det som en raggningsreplik övergår mitt förstånd.

Inga kommentarer: