onsdag 20 april 2011

Mr Wallin goes to Småland


Igår hade jag två fantastiskt trevliga serieworkshops i Huskvarna och Gränna. Faktum är att det var så trevligt att SVT såg till att dokumentera det hela.

onsdag 13 april 2011

Idag...


... har jag uppdaterat min portfolio på illustratörcentrum.
Besök den genom att klicka HÄR.

måndag 11 april 2011

För alla er japaner där ute...


Det känns lite märkligt att se sina serier på ett språk man inte begriper, märkligt men tillfredställande.

WHAT IF ART?


Planeringen inför sommarens utställning är i full gång. Är du mellan 16-19, konstnärligt lagd och dessutom boende i Staffanstorp MÅSTE du söka sommarjobb på Konsthallen.

söndag 10 april 2011

Han Solos äventyr

När jag var tolv år tog mitt liv en ny vändning, det var då jag såg Jedins återkomst för första gången. Ni vet hur det var, man kom hem från videobutiken, startade vhs-spelaren och satte sig förväntansfullt i soffan. Sedan överöstes man av John Williams pampiga fanfar och var hooked for life. Stjärnornas Krig (som filmerna hette då) var mer beroendeframkallande än metamfetamin. I rask takt hyrde jag så de andra två filmerna och såg dem om och om igen. Min törst efter mer tycktes omättlig. I mina vältummade exemplar av Månadens äventyr kunde man läsa om Lucas planer på ytterligare sex filmer, tre som skulle utspelas innan de som redan fanns och tre som skulle äga rum efter dem. I väntan på dessa filmer avverkade jag videoutgåvorna av de animerade teveserierna Droids och Ewooks (spelfilmerna med du huvklädda nallarna hade jag redan sett flera gånger om). Åren gick, plötsligt visades filmerna med jämna mellanrum på TV4 och snart fanns de äntligen tillgängliga på köpvideo. Jag betalade dyra pengar för en piratkopia av Star Wars Holiday Special, läste tråkiga romanversioner och ritade Boba Fett i matteböckerna. Helt plötsligt var det så dags för premiären av Det mörka hotet. Jag gick då i gymnasiet och de flesta i min vänkrets var lika uppspelta som jag över den annalkande Skövdepremiären. Vi var flera stycken som la studiebidraget på actionfigurer som Jar-Jar Binks och Dart Maul. Trots att vi hävdade att det var en framtida investering kunde vi ändå inte hålla oss utan slet upp figurerna ur sina förpackningar så snart vi lämnat butiken. Sedan köade vi i timmar för att säkert få bra platser. När filmen började överöstes vi återigen av John Williams pampiga fanfar, mötte den med en kraftig applåd och sedan...





... ÄLSKADE VI FILMEN! I alla fall i några dagar, besvikelsen kom efteråt. Allt var så snyggt förpackat att det krävdes en vecka innan vi blev varse om dess brister. Jag antar att detsamma gäller en del filmkritiker. Vill exempelvis Hans Wiklund bli påmind om den fyra som han delade ut till filmen?
Besvikelserna fortsatte, varken episod II eller III föll mig i smaken och jag har inte orkat se om någon av filmerna i sin helhet.
Originalfilmernas magi var så gott som bortblåst och istället ersatt av någon nostalgisk retrokänsla.
Star Wars (som det kallas nu för tiden) kändes inte alls lika lockande längre, (med undantag för tevespelen med Lego-tema).
Men så dök det plötsligt upp en liten kortfilm:

The Solo Adventures 2D from Daniel L Smith on Vimeo.



Det här är alltså inte någon ny produkt från Lucasfilm utan ett elevarbete från DAVE school at Universal Studios in Orlando Florida. Det är precis så här jag vill ha min Star Wars, inga horder av jediriddare och padawans med fåniga frisyrer som gör volter i luften, inga politiska rådslag eller vimsiga visdomsord från Yoda. Bara en cool snubbe och hans håriga polare som glider runt i sitt rymdskepp.
Det här är så mycket bättre än Clone Wars, vi får verkligen hoppas att det leder till något annat. Filmen vann pris för bästa animation i den av Lucasfilm sponsrade tävlingen Star Wars Fan Film Movie Challenge.

Besök regissörens vimeosida genom att klicka HÄR.

onsdag 6 april 2011

Bamse och jag!


För någon månad sedan breddade jag mitt cv genom att börja skriva manus till serietidningen Bamse. Serien betydde mycket för mig när jag växte upp och idag är den min sons absoluta favoritlektyr (vid sidan av Smurferna). Jag har väldigt roligt när jag skriver och hoppas att det kommer att märkas i de färdiga serierna.

Idag skickade Joakim Gunnarsson mig en av de serier som jag skrivit och jag tar mig helt fräckt friheten att visa ett litet smakprov från den. För teckningarna svarar signaturen Miguel. Jag kan/vill inte berätta vad serien heter ännu men kan avslöja att den innehåller både ett monstruöst vidunder och några bananer.
En lustig detalj i mina manus är att Bamse knappt är med. Han förekommer i några rutor i en av serierna men spelar ingen stor roll. Dunderhonung syns inte till någontans, det hade heller inte passat i de historier jag vill berätta.
Däremot är Skalman med i allt jag hittills skrivit, jag håller honom som en av de bästa svenska seriefigurerna genom tiderna.

Ännu så länge är ingen av "mina" serier inplanerade i något speciellt nummer, det kan dröja en bit in på 2012 innan de får se tryck. Lång pressläggning är jättebra för redaktionen men inte alls lika roligt när man längtar efter att se sina serier i tryck.
Men ni vet ju vad man säger om att vänta på något gott...

Bild: Miguel

tisdag 5 april 2011

Bilder från helgens Sci-Fimässa

För nionde året i rad gjorde jag en helgutflykt till den årliga SF-mässan i Malmö. Den här gången var platsen Stadionmässan och hela spektaklet kändes bättre än någonsin förr. Jag har väl egentligen inte så jättemycket att säga om mässan men tänkte ändå passa på att visa ett par foton därifrån.

Chewbacca fanns på plats, jag passade på att tigga till mig en kram.

Linda Blair poserar med min bok the Horrific A-Z.

Return of the Neonboy


Nu blir det reklam: I det senaste numret av Rocky Magasin breder Neonpojken ut sig över fem sidor, dessutom innehåller tidningen en liten intervju med mig.
Så här ser tidningen ut, ni hittar den i såväl matvaruhus som Pressbyråer: