onsdag 4 februari 2009

Dagens utmaning


Som yrkestecknare är det bra att vara mångsidig, i alla fall är det där min styrka som illustratör ligger. Att kunna skifta mellan olika stilar och tekniker ger mig en stor fördel på arbetsmarknaden. Men kan jag verkligen teckna vad som helst då? Nja, det skulle jag väl inte påstå, vissa saker är självklart svårare att avbilda än andra. I min yrkesvärld finns det två saker som jag gärna håller mig ifrån rent teckningsmässigt; - cyklar och hästar.
Cyklar är fulla av en massa detaljer och jag är alldeles för lat för att rita upp perspektivlinjer för allt krafs som utgör en Cresent. Gör man det minsta lilla fel när man tecknar en cykel ser det genast konstigt ut, proportionerna måste vara hyfsat korrekta för att bilden ska fungera ( i alla fall om man försöker teckna någorlunda realistiskt). Hästar däremot är ju som bekant varelser av kött och blod. Vanligtvis brukar jag inte ha några större problem att avbilda djur, men det är någonting med hästar som gör att jag gärna drar mig för att försöka teckna dem. Antagligen har jag aldrig lärt mig att förstå dem. När jag är ute på skolor och håller teckningsworkshop är det ofta någon som rådfrågar mig om hur de ska rita en fin häst. Problemet är att ungarna oftast gör bättre hästar än mig, jag brukar förska funka och rita en dinosaurie istället. Om jag nu ska teckna en häst behöver jag fotoreferenser, ett bra sudd och framför allt gott om tid.
Så kan ni då gissa vad jag ägnat förmiddagen åt? Just det - tecknat hästar! Det är ju det som är det lustiga med den här branschen, man vet aldrig vilka jobb som kan dyka upp. Resultatet blev väl inte så pjåkigt heller, även om jag gjorde det lätt för mig genom att göra sillhuetter. I vilket fall som helst så var det bra mycket roligare än att teckna en naken Bert Karlsson...

2 kommentarer:

JennyB sa...

Ugh, håller med dig, med två undantag: höghjulingar och shetlandsponnys. De är en ren fröjd att teckna. :)

Jimmy Wallin sa...

Det kan jag mycket väl tänke mig, av den enkla anledningen att ser ut som en muterad version av originalet.