söndag 20 juni 2010

Jag har förlorat hoppet om mänskligheten

När jag skriver det här är jag alldels skakig och upprörd.
För en halvtimma sedan gick jag ut i köket för att brygga mig en kopp stärkande kvällskaffe. När jag stod där och mätte upp de malda bönorna kastade jag ett öga ut genom fönstret och såg då en blödande man som låg på knä bredvid en cykel. Jag ryckte åt mig mobilen och rusade ut så snabbt benen bar mig. Även om det tar mindre än en minut från lägenheten ut på Karlskronaplan kändes det som en evighet, jag trodde aldrig jag skulle komma fram. Tillslut stod jag i alla fall där, öga mot öga med en blödande främling. Mannen var vid medvetande men något förvirrad efter ett kraftigt slag mot huvudet, han blödde kraftigt från panna och näsa. Hans knän och armbågar hade dessutom fått sig ett par rejäla skrubbsår. Jag hjälpte honom att få stopp på blödningen i pannan och ringde efter ambulans, (pinsamt nog lyckades jag slå fel nummer först). Hela tiden gick folk förbi oss på bara några meters avstånd, men även om de tittade ack så intresserat var det ingen som en som på tanken att hjälpa till eller ens fråga vad som hänt. Tvärs över gatan satt två killar utanför en grillkiosk och tittade på medan de smuttade på sina uppfriskande läskburkar, i husfönstren runt omkring såg jag en rad ansikten som följde hela händelseförloppet med samma intresse som om det rörde sig om en stor tv-händelse, inte ens mina egna grannar brydde sig om att lämmna huset för att ge oss en hjälpande hand. Till slut så dök det upp en grupp förbipasserande kvinnor och engagerade sig i det hela. Som en extra bonus var en av dem sjuksköterska och visste precis vad som ska göras i sådana här situationer.
När ambulansen väl kommit och tagit hand om den skadade hade vi storpublik, det skulle inte alls förvåna mig om någon av dem hade popcorn med sig.

Edit: Min son hälsar att man alltid måste hjälpa männsikor som skadat sig, så nu vet ni det.

7 kommentarer:

Anonym sa...

Men Jimmy min vän!
Just DU visar ju faktiskt att det finns hopp för mänskligheten.
Bra jobbat!

Kram. Ola Skogäng

Jimmy Wallin sa...

Tack för de värmande orden Ola, men jag är inte så säker på att jag faktiskt kan klassas som mänsklig.

Itsbugart sa...

Men din son har helt rätt! Varsågod och kramar honom och tala om för honom att han är en goa kille!

Nickan sa...

Jag har väl berättat om en liknande händelse jag var med om här i Frölunda (tyvärr med dödlig utgång)? Uppslutningen från förbipasserande var enorm!

Kontenta: Det är skåningarna det är fel på. Du själv är ju inte därifrån. Därför reagerade du som du gjorde.

Åtgärd: Flytta.

Jimmy Wallin sa...

Nickan: Nej, det känner jag inte alls igen. Vilken tragisk historia. När jag var i Stockholm i början av året såg jag en alkoholiserad man som avlidit på en parkbänk. Två killar hade gått fram för att se hur det var med honom, när jag anlände hade de redan ringt efter ambulans. Överallt stod det nyfikna människor och tittade på, antagligen var de ättlingar till personer som en gång i tiden såg offentliga avrättningar som en bra fredagsunderhållning.

Itsbugart: Sonen tackar för de värmande orden, han blev rent utav lite rörd.

Anonym sa...

Jimmy, nu låter du cynisk på fullt allvar. Du behöver semester. Från mänskligheten.

(Nickan_som inte orkar logga in)

Andrew sa...

folk är as, man kan inte lita på någon. Jag blir äkliad av hela den mänskliga rasen för ert uppförande. vad är det för fel på er?