tisdag 24 augusti 2010

Direkt från byrålådan

Igår gjorde jag en ordentlig röjning i den låda där jag förvarar mina arbeten. Fem år i studion har resulterat i en rejäl hög med teckningar, det gick knappt att öppna lådan. Med andra ord var det hög tid att gå igenom det hela och rensa bort skräpet. Det kändes lite underligt när jag satt där på golvet omringad av teckningar, en del saker hade jag fullständigt glömt bort, andra kändes det som jag tecknade igår. Jag kom ihåg precis vilken sinnestämning jag var i när jag jobbade med vissa bilder, vilken musik jag lyssnat på etc. Det dök upp en hel del material som säkerligen kommer att leta sig ut på bloggen i sinom tid, vi börjar med den här lilla rariteten; En av mina provsidor för Scooby Doo!

För 3-4 år sedan, (på den tiden då vi hade mer än ett stort serietidningsförlag i Sverige) planerade man att börja licensproducera Scooby för den europeiska marknaden. Jag hörde talas om detta genom en gammal kompis som tipsade mig om att en av våra gemensamma vänner ansvarade för produktionen. Jag ringde upp och lyckades på något sätt övertyga honom om att jag var född till att teckna just Scooby. Jag fick ett testmanus och styleguides skickade till mig, sedan satte jag igång att skissa på mina barndomshjältar mellan mina andra frilansuppdrag. När jag väl var färdig (jag kan tillägga att de andra uppdragen drog ut rejält på tiden) skickades skisserna vidare till Warner Brothers i USA. Mina arbetsprover godkändes och sedan... ...hände ingenting. Jag vet inte riktig vad som skedde men det verkade inte bli något Scooby för mig. Min redaktörskompis hade bytt jobb så han hade heller ingen aning om vad som hänt på den fronten, allt var som ett stort frågetecken. I efterhand är jag fortfarande lite besviken över att det inte blev mer av Mysteriegänget för min del, det hade varit kul att tillbringa några år i deras sällskap.

7 kommentarer:

Åke Forsmark sa...

Wow! du VAR verkligen född till att teckna Scooby-Doo! Synd att det inte blev nåt. Kul grej att ha i sitt CV.

Jimmy Wallin sa...

Tack Åke, det hade varit oerhört trevligt att teckna Scooby. Jag kan i alla fall trösta mig med att jag är godkänd av WB.

Nickan sa...

Yep. Instämmer med Åke.

Scooby och Shaggy vaknar på ett hotell i London, de ser att det är den 1:a april och antar att alla monster i korridoren är på låtsas. Men några sidor senare visar det sig att alla monster är äkta varan.

För man blir väl ett monster om man käkar ägg och bacon till frukost?

Jimmy Wallin sa...

Jag ska se om jag inte kan hitta den andra sidan också, då får ni se hur det slutar.

Andreas sa...

Snyggt tecknat!

Olof Siverbo har på sin hemsida exempel på publicerade Scooby-serier som han skrivit manus till. Så det verkar som att det faktiskt har producerats svenska Scooby-avsnitt. Nu när tidningen bytt förlag kan man ju mycket väl ha avslutat den produktionen, eller så kanske det är andra redaktörer inblandade som bör få se dina provsidor.

Jimmy Wallin sa...

Det är faktiskt Olof som skrivit manus till den här sidan. Jag har sett en av hans Scoobyserier, den utspelar sig rent utav i Sverige.

Pidde sa...

Jag skulle ju också kopplas in på Scooby-Doo, fast som manusförfattare. Så som jag förstod det, var det Schibstedts moderförlag i Norge som såg till att det aldrig blev någonting, eftersom de oftast struntade i att besvara epost eller höra av sig rent allmänt.