söndag 6 december 2009

Åsa Nisse - The Mjosikal


Åsa-Nisse är en seglivad figur. Stig Cederholms finurlige tjuvjägare dök första gången upp i en novel i tidningen Tidsfördriv nr 51, 1944. Mellan 1949-69 producerades inte mindre än tjugo filmer om smålands störste son, (Att filmerna totalslaktades av kritikerna bekymrade inte biopubliken det minsta). Under 1970-talet retade SVT gallfeber på kultureliten genom att visa filmerna i svensk teve.
Den tecknade serien lever vidare i egna julalbum, som biserie i 91:an och inte minst i tidningen Buskis-klassiker där den delar utrymme med Lilla Fridolf. För ett tag sedan rapporterades det i media om Henrik Dorsins kommande Åsa Nisse filmatisering men något som säkerligen passerat obemärkt för många är Årsta Slottsteaters teateruppsättning av Åsa Nisse - The Mjosikal från 2008.
För ungefär ett år sedan hörde jag talas om denna scenuppsättning. Naturligtvis blev jag väldigt nyfiken, men glömde ganska snart bort det hela. Tydligen blev inte pjäsen särskilt långlivad.
Av en ren slump snubblade jag alldeles nyss över koreografen Hanna Normans hemsida och där kan man se ett antal bilder på skådespelarna, läsa utdrag ur recensioner samt få en liten inblick i pjäsens handling.
Tydligen ingick det ett rapnummer i föreställningen. Åsa Nisse och hiphop? Vart är världen på väg...


Detta är dock inte första gången som Åsa Nisse fått nytt liv på teaterscenen, HÄR kan ni se den inledande sekvensen från Bälaryds Teatergrupps föreställning Drömfiske, Kärlighet och Hembränning från 2001. Här finns ingen hiphop så långt ögat kan nå men däremot en del sexuella anspelningar. Och jag som inte riktigt hade återhämtat mig från Seinfeldporren...

1 kommentar:

kalomel sa...

Hej!

Lagom till genrepet på ÅSA-NISSE - THE MJOSIKAL på Årsta Slott i juli 2009 utbröt den stora busstrejken i Stockholms län.

Publiken kunde inte komma till föreställningen - i synnerhet som många hade bespetsat sig på en teatersupé på slottet efteråt och inte ville ta bilen.

Man måste åka pendeltåg till Västerhaninge och sedan buss, nämligen.

När efter två veckor inget slut på busstrejken var i sikte måste föreställningen tyvärr läggas ned på grund av brist på publik.

Det är därför bara ett privilegierat fåtal som har fått se denna nytolkning av Åsa-Nisse och hans kamp mot arvfienden Handlarn, som blivit kommunfullmäktiges ordförande på det enda vallöftet: "Åsa-Nisse ut ur Knohults kommun!".

Men Åsa-Nisse kommer säkert igen, någon gång, någonstans, på en teater nära DIG!!!