tisdag 15 december 2009
Kaffe med dopp och en utsökt ungdombok
Det är hög tid för ett boktips här i bloggen.
Legenden om Robin Hood har berättats ett oräkneligt antal gånger. De första berättelserna spreds via sånger och muntligt berättande, faktum är att vi inte har en aning om hur Robin Hood tidigaste äventyr faktiskt var. Det äldsta bevarade manuskriptet är skrivet någon gång runt 1450 men legenden är äldre än så. Den luvförsedde stråtrövaren har hela tiden utvecklats i takt med sin samtid och nya karaktärer och händelser har arbetat sig in i historien efter hand. Idag förknippar så gott som alla Robin Hood med personer som Lille John, Broder Tuck och den väna jungfru Marian. Men faktum är dessa välbekanta figurer inte finns med i de mest åldrade texterna, Tuck och Lille John hade däremot sina egna sånger och historier. Marian är, trots att hon härör från 1200-talet, ett av de färskaste tillskotten till legenden. Ursprungligen var hon en del av det traditionella majfirandet men tog steget vidare till Sherwoodskogen någon gång under 1600-talet. I de tidiga berättelserna levde Robin ett hårt och brutalt liv där det inte fanns plats för några kärleksrelationer.
Genom åren har berättelserna fortsatt att utvecklas, Robin har varit bonde, adelsman, korsriddare och allt däremellan. Tuck, John och Marian har alla blivit fasta inslag i berättelsen, även om Marian ibland fått stryka på foten för andra kvinnor (som Clorinda - herdarnas drottning).
Många moderna författare och filmmakare försökt återberätta historien på ett nytt sätt och det är väl inte alltid resultatet har blivit särskilt lyckat. På filmduken är det fortfarande Douglas Fairbanks och Errol Flynn som gör sig bäst. Även om Sean Connery och Patrik Bergin gjorde tappra försök. Kevin Costners bedrövlig insatts vill jag helst glömma och inom en snar framtid är det Russel Crows tur att tampas med Sheriffen av Nottingham, (se trailer HÄR).
Själv har jag alltid varit väldigt fascinerad av berättelserna om Robin och genom åren köpt på mig en mängd böcker och filmer med olika tolkningar av hans äventyr. När jag så förra veckan fick syn på Mats Wals bok Hood i en bokhandel plockade jag genast åt mig ett exemplar och begav mig till ett närbeläget café för att stifta närmare bekantskap mig med den.
Enligt bokens korta baksidestext skulle Robin i denna version vara 16 år. Jag fick genast lite dåliga vibbar av detta (tänk "Robin Hood Junior"), men då Mats Wahl är just ungdomsförfattare så föstod jag hans val. Då jag väl slog upp boken och började läsa var jag fast från första sidan, jag hade svårt att slita mig från texten. Mats Wahl har gjort en alldeles utmärkt omtolkning av den unge bonsonens bravader. En rad klassiska scener från tidigare berättelser återkommer här i ny tappning. Wahl lyckas till och med få det klassiska (och ganska uttjatade) mötet med Lille John att fungera. Den Robin Hood vi möter i boken lever i en, i alla fall för mig, trovärdig medeltid och det direkta släktskapet till Sheriffen tillför historien en extra dimension.
Ska ni bara läsa en bok om Robin Hood i år tycker jag definitivt att ni ska välja den här. Blir ni sugna på en till så rekomenderar jag Dick Harrisons Mannen från Barnsdale
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
2 kommentarer:
Som barn älskade jag den engelska TV-filmen ROBIN HOOD JR. När jag som vuxen fick tag på den på VHS, förstod jag varför - fast den var inte speciellt bra.
Mest osannolika Robin Hood: Tomas Bolme i en TV-pjäs från 70-talet; en allegori över frihetskampen i ........ (fyll i valfri sydamerikansk stat).
Själv förknippar jag ROBIN HOOD JR med en förfärlig tecknade tv-serie som släpptes på vhs under det tidiga 90-talet. Spelfilmen har jag inte sett men tydligen har det gjorts flera tycken på temat Robin Hoods barn. Bland annat en med Kiera Knightly som hans dottern.
Skicka en kommentar