tisdag 8 december 2009

Tarzan - världens tuffaste kille

När Edgar Rice Burroughs 1912 skrev sin första bok om Tarzan visade han verkligen var skåpet skulle stå. Tarzan blev en enorm succé och den listige författaren gjorde ett genidrag genom att se till att överföra figuren till så många medier som möjligt. Snart fanns Tarzan överallt, på seriesidorna, på bioduken och på allsköns merchandise. Den gode Edgar skapade inte bara ett företagsimperium utan även en av popkulturens tuffaste hjältar. Tyvärr är det i dagens skruvade samhälle inte alla som inser hur tuff den förvildade aristokraten faktiskt är, tvärtom stöter jag ibland på personer (framför allt ur den yngre generationen) som använder Tarzan som en måttstock för hur dåligt någonting kan vara. De kunde inte ha mer fel! Det är dags att ge den gamle pulphjälten upprätelse och jag anser mig vara rätt man för jobbet! Till min hjälp har jag ett antal tidningsomslag från det amerikanska serieförlaget Gold Key. Så hämta nu en kopp kaffe och luta er bekvämt tillbaka, nu är det dags för kultur på hög nivå!


Tarzan går som bekant under tillnamnet "apornas son" då han uppfostrades av den för vetenskapen okända arten Mangani. Detta innebär inte bara att han var den coolaste killen på föräldramötena (om han nu hade gått i skolan vill säga), denna minst sagt speciella uppväxt har gett honom förmågan att kommunicera med djur. Som apornas konung kan han dessutom beordra sina stamfränder att göra olika saker för honom. Här ser vi honom och några av hans tappra apsoldater i vild kamp mot en vargflock.

Jag gillar verkligen detaljen med apan som vrider nacken av vargen i bakgrunden.

Just det här temat med "ur askan i elden" är ett ofta återkommande tema bland Gold Keys omslag. Ormen har tydligen anfallit Tarzan då han och hans apbekante fridfullt svingat sig runt bland trädtopparna. Att ormens grepp är det enda som hindrar honom från att handlöst störta ner i det forsande vattenfallet bekommer inte apornas son det minsta.

Wow! Har ni någonsin sett en tuffare adelsman? Han bryr sig inte ens om att ställa ner sin nyförvärvade krigsmaskin på marken innan han tar den i bruk. En sån där pjäs lär väl väga sina modiga kilon (och hur är det med rekylen?). I bakgrunden ser vi Tarzans djuriske bundsförvant Jad-bal-ja som även han är på sitt allra mest krigiska humör. Man muckar inte med någon som viftar med kulsprutor och dessutom umgås med lejon. Rambo hade kissat i byxorna av skräck.

Här tycks Lord Greystoke vara in en rejäl knipa. Under en våldsam kamp mot en vildman har de båda kombatanterna lyckats ramla över bergskanten. I en sådan här situation hade de flesta drabbats av panik och koncentrerat sig på att krossas mot klippväggen men inte Tarzan, han tänker besegra sin fiende först. Det där med att störta mot sin oundvikliga död kan han ta i itu med senare.

Djungelns konung fightas med en Triceratops under vatten! Som alla säkert vet (eller borde veta), är detta det bästa sättet att bekämpa just Triceratopser, man måste ta dem ur deras naturliga miljö för att få ett övertag. Tarzan är i sanning en slug jägare!

Är du fortfarande inte övertygad om att John Clayton III är din överman? Skulle du kanske klara av att svinga dig i lian med en arm samtidigt som du med den andra bekämpar inte mindre än tre blodtörstiga primater som klättrar runt på din kropp? Nej, jag tänkte väl det! Sådant är bara för stora pojkar, som Tarzan eller Björn Ranelid.
Tarzan är inte bara världshistoriens tuffaste hjälte, han får dessutom ett enkelt höftskynke att kännas som världens coolaste plagg.

8 kommentarer:

Åke Forsmark sa...

Det är så sjukt snygga omslag. Jag älskade dom här omslagen. Väldigt länge var serierna tecknade av den primitive Jesse March. Jättekonstiga serier faktiskt. Men sen kom Russ Manning och Doug Wildey och styrde upp.

Jimmy Wallin sa...

Gold Key hade fantastiska omslag, rena konstverk.
Det bästa var när de körde omslagsbilden på baksidan utan texter. Omslagen var oftast mycket bättre än innehållet.

Pidde sa...

Jag läste en hel del Tarzan när jag var gosse på 70-talet; Korak också - just då hade Korak tuffare, målade omslag. Men innehållsmässigt minns jag bara att de var skitdåligt tecknade, väldigt träiga.
MEN! 1978, tror jag det var, kanske 79, när Atlantic gav ut tidningen, dök det plötsligt upp vad jag antar var Tarzanserier från Marvel, tecknade av John Buscema. Inga namn utsatta, ingen referens (vad jag minns) till Marvel, men plötsligt var det tufft tecknat och liknade Conan.
Jag har förresten öst på med en jävla massa länkar till coola bloggar i min blogg - varav ett flertal visar upp gamla serie-, pulp- och kioskboksomslag. De är fullkomligt fantastiska!

Åke Forsmark sa...

Det var Dan Spiegle som tecknade Korak för Dell och western. Det var inte roligt. Frank Thorne tecknade Korak för DC och det var mycket bättre.

Jag har ingen relation till Marvels Tarzan öht.

Jimmy Wallin sa...

Dan Spiegle tecknade väl i stort sett ALLA titlar som förlaget producerade. Han var inblandad i allt från Space Family Robinson till Scooby Doo. För några år sedan skrev jag och min käre vän Germund en artikel om den udda serien "Mickey Mouse Super Secret Agent" där han och Paul Murry samarbetade med sidorna. Jag minns att jag blev väldigt imponerad när jag insåg vilket stort antal sidor som Spiegle måste ha producerat genom åren. Dessvärre är väl en stor del av det ganska oinspirerat. Om jag inte har helt fel är han fortfarande produktiv.

Pidde sa...

Jodå, visst var det Buscema, alltid:
http://images3.wikia.nocookie.net/marveldatabase/images/thumb/8/83/Tarzan3.jpg/300px-Tarzan3.jpg

Biff Zongo sa...

Det ser nästan ut som att apan som tar ett grepp på vargen är riktigt vass på brazilian jujutsu eller submission wrestling.

Svammelman sa...

Redigt kul att se nån som hyllar Tarzan för en gångs skull :D Älskar omslagen på de äldre tidningarna, de är som konstverk var och ett utav dem.
Jag sammlar på allt det jag kan få tag på i Tarzan väg men har inte börjat med några utlänska utgåvor än, är Gold Key något amerikanskt bara eller något som släptes i sverige med?
Tackar för en skön tråd =)