onsdag 3 mars 2010

Superhjältar i etern

I söndagens P3 Kultur var temat Svenska superhjältar, eller snarare sagt bristen på dem. Programmet leddes av Johanna Koljonen som själv läser serier och verkar ha rätt bra kunskap i ämnet. En rad olika seriepersonligheter fick komma till tals i programmet, Ulf Granberg snackade Fantomen och Lisa Medin satt med i programmets seriepanel. Dessutom medverkade Anders Eriksson, killen som en gång i tiden vann 10000:- och en massa coola prylar på temat Fantomen i teveprogrammet Kvitt eller dubbelt, Victor Mathiasen och Sebastian Sandberg från fanzinet Svenska Superserieroch Clara Möller Norén, den forna redaktören på Spider-Man (hoppas jag inte stavat fel på något namn nu). På det hela taget var det ett trevligt program, men jag hängde upp mig på en sak. Det talades hela tiden om att det finns så få svenska superhjälteserier. Kapten Stofil och de olika inkarnationerna av Kapten Sverige nämdes visserligen vid några tillfällen men annars sa man inte ett ord om de superhjälteserier som faktiskt finns. Daniel Ahlgren har gjort två ypperliga album i serien SH3 som handlar om elever vid en gymnasieutbildning för superhjältar. Kim W. Andersson gjorde en superhjälteepisod av Love Hurts. Varken SH3 eller Love Hurts nämdes med ett ord i inslaget och det tycker jag är väldigt synd, speciellt det rör sig om två väl genomarbetade serier som inte liknar något annat på den svenska seriemarknaden. Borde inte någon av dem fått chansen att yttra sig i programmet? Daniel hade visserligen vägrat men Kim hade garanterat ställt upp och hade antagligen haft en del intressanta saker att säga.
Så nog finns det svenska superhjältserier, även om de inte är så många. Går man tillbaka genom historien finner vi även serier som Dotty Virvelvind och Korsmannen. Själv har jag dragit mitt strå till stacken med Mäktige Månsson och mitt lilla skötebarn Neonpojken vars sidantal nu växt sig ganska stort i byrålådan.

Programmet kan ni höra HÄR.

2 kommentarer:

Johanna Koljonen sa...

Hej! Hurra! Kul att du gillade programmet!

Det var förstås bara början på en årslång seriesatsning, men det är ingen ursäkt för bristerna du uppfattade i samtalet förstås.

Men jag är GANSKA säker på att vi faktiskt nämnde SH3 i samtalet med Lisa och Klara, det är ju som sagt enormt viktigt och enormt bra och dessutom något som jag uppfattar som lite småunikt i världen. Plus att jag hade läst det andra albumet föregående dag så det skulle vara jättekonstigt om det inte kom upp.

Love Hurts nämnde vi däremot inte eftersom vi recenserade den i somras, men vi har definitivt för avsikt att göra återbesök även där. Och ja, vi vet att det är svårt, men vi drömmer fortfarande om intervjuer med bägge upphovsmännen… :)

Vänligen,
Johanna

http://www.sverigesradio.se/p3/kultur

Jimmy Wallin sa...

Kul att du hittat hit Johanna.
Det var Daniel som tipsade mig om programmet och varken han eller jag uppfattade någonting om SH3, det kanske redigerades bort?
Som kuriosa kan jag nämna att Daniel och jag håller på med ett gemensamt superhjälteprojekt, (man måste ju passa på att göra lite reklam för sig).

Tack för ett bra program.