söndag 25 oktober 2009

SKISSBOKSBIDRAG NR 11 - Adam Blomgren


Det elfte bidraget är ännu inte avslutat men skit samma, jag lägger upp det i alla fall. Adam och jag har suttit i samma studio i över tre år. När jag kommer till studion brukar det oftast vara folktomt, då tar jag alltid ta en sväng runt Adams bord för att beundra hans senaste Bamseskisser. Det är en fröjd att se Adam arbeta, speciellt som han är den enda som saknar dator på sin arbetsplats. Hans arbetsbord ser ut ungefär som det gjorde för tecknare på 50-talet; högar med pennor, radergummin, tusch, stålstift, elfenbenskartong och penslar. Allt detta finns givetvis på min plats också, även om mycket av det bara står där och samlar dam till förmån för de elektroniska prylarna. Fast det coolaste med Adam är nog att han varvar Bamsetecknandet med skånsk punkrock. I bandet Trevolt har han fått otalet tonåringar att brista ut i både gråt och spontan glädjedans. På så sätt påminner han lite om Håkan Hellström. Hmm.. undrar om Adam skulle passa i sjömanskostym...

SKISSBOKSBIDRAG NR 10 - Gunnar Krantz


Jag blev minst sagt förvånad när jag fick Gunnars bidrag i min hand. Inte bara för av att han arbetat med bladguld utan främst på grund av motivet. Hårdrock går inte riktigt ihop med den bild jag har av den pedagogiske konstnären som Gunnar Krantz faktiskt är. Ganska snabbt kom jag att tänka på en gammal intervju jag läste med honom för vad som säkert är ganska många år sedan. Texten avslutas med att Gunnar och journalisten ifråga (har tyvärr glömt vem det var) slog sig ner för att se på Maniac Cop 2. Helt plötsligt började bitarna falla på plats...

SKISSBOKSBIDRAG NR 9 - Jimmy Wallin


Nämen, ser man på. Det är ju jag som har gjort den här. Det var inte utan att man hade lite prestationsångest efter alla fantastiska bidrag från de andra tecknarna. Vad kan jag säga om den här då? Tja, den är väl ganska... konstig. Jag tänkte länge och väl och han ändra mig flera gånger innan jag lyckades komma fram till vad jag ville göra. Bilden gjordes mitt i natten mellan två olika illustrationsjobb och jag var ganska inspirerad av min son när jag knåpade ihop den. Han brukar alltid föreslå att jag ska rita de mest konstiga saker och det här är en kombination av några av de allra mest absurda infallen. John Lennon arbetade enligt legenden på ett liknande sätt med Lucy in the sky with diamonds och eftersom jag tycker att det är en helt fantastisk låt ser jag bara fördelar med konceptet. Här är den alltså; en avliden robotkung som spelar gitarr på ett moln samtidigt som det regnar konstiga saker.

SKISSBOKSBIDRAG NR 8 - Rene Engström


Trots att hon inte gett ut ett enda album är Rene ändå en av landets mest lästa serieskapare. Hur hänger det ihop då? Jo, hon har valt att inrikta sig på webbserier och det verkar vara ett mycket klokt beslut. Hundratusentals människor över hela världen har under de senaste åren följt hennes charmerande relationsdrama Anders loves Maria. När Rene skulle göra sitt bidrag till skissboken valde hon att fortsätta på det skogstema som Rasmus Gran byggt upp i den föregående bilden. Fast istället för jättespindel valde hon att göra en man utan byxor. Om jag var ute på en stärkande skogspromenad hade jag nog föredragit att möte spindeln...

SKISSBOKSBIDRAG NR 7 - Rasmus Gran


Rasmus Gran gör ett tappert försök att återvända till den story som Sofia och Jonas byggde upp med sina inledande bidrag. Någon mer än jag som får Tolkien-vibbar? Verkar som att det är action på gång.
Rasmus inledde sin seriekarriär med Fanzinet Asfalt där han, ofta efter manus av Patrik Stigzelius, gjorde väldigt trovärdiga och jordnära serier. Några av tidningarna finns fortfarande att få tag i via Rasmus hemsida. Där kan man även hitta större delen av Rasmus produktion, inte minst det fantastiska albumet Varannan vecka utan som varje serieälskare bör ha hemma i bokhyllan.

SKISSBOKSBIDRAG NR 6 - Daniel Ahlgren


Efter de inledande fem bidragen ligger nu ribban väldigt högt. Hur följer man upp det här då? Jo, jag ringer min käre vän Daniel, bjuder honom på en fika och passar samtidigt på att visa upp skissboken för honom. Naturligtvis vill han vara med, fattas bara annat. Många serieentusiaster förknippar Daniel med ångestfyllda självbiografier, trots att det var rätt länge sedan han sysslade med den typen av serier. De senaste åren har Daniel ägnat sig åt det som för många serieskapare är själva kärnan till tecknandet - superhjältar! I de hittills två utgivna albumen i serien SH3 skildrar Daniel livet för ett antal ungdomar som valt superhjältelinjen som inriktning på gymnasiet. Det här är något av det bästa han har gjort och jag tycker att alla som av någon outgrundlig anledning inte läst albumen gjort sig själv en stor otjänst.

SKISSBOKSBIDRAG NR 5 - Jan Bielecki


Efter att ha avverkat mangatecknare, skräcktecknare, barnboksillustratörer och absurda humorister vände jag mig nu till en tecknare som är känd främst för sina erotiska verk. Jan Bielecki är en gudabenådad tecknare som gjort sig en namn genom det kritikerrosade femisexseriealbumet Drift efter manus av Liv Strömquist. Ända sedan jag träffade Jan första gången har jag hävdat att han är en av de mest begåvade tecknare som någonsin har satt sin fot på Serietecknarskolan i Malmö. Gång på gång bevisar han hur rätt jag hade i detta uttalande. Varsågod att njuta av Jans härliga sci-fibidrag!

SKISSBOKSBIDRAG NR 4 - Ola Skogäng


Det fjärde bidraget kommer ifrån den genomsympatiske skräckälskaren Ola Skogäng. Det verkade vara en bra bokmässa för Ola, inte nog med att han vann den ärofyllda Adamsonstatyetten, (ett av världens snyggaste seriepriser), dessutom kickade han min röv ganska odentligt i seriebattlet. Hans suveräna debutalbum Mumiens blod är fortafrande så populärt att det sålde slut under mässan, trots att det har mer än ett år på nacken.

SKISSBOKSBIDRAG NR 3 - Åsa Ekström


Det tredje bidraget kommer ifrån Åsa Ekström, som just nu är rykande aktuell med boken Sayonara September. Åsa tog en paus från bokmässestressen och gjorde detta skrämmande snygga sjöjungfrumotiv.

SKISSBOKSBIDRAG NR 2 - Jonas Darnell


När jag var en passionerad Fantomenläsare under det sena 1980-talet och början av 90-talet var Herman Hedning en av mina absoluta favoritserier. Jag älskade de galna infallen och den burleska humorn. Jonas Darnell var en av mina favoriter bland svenska serietecknare. Man kan faktiskt gå så långt som att säga att jag helst av allt ville bli Jonas Darnell när jag blev stor. Det blev jag inte, och det är väl i och för sig ganska bra. Tänk vad konstigt om det skulle finnas TVÅ Jonas Darnell, det finns helt enkelt inte plats för så mycket bajs och ister på den svenska seriemarknaden.
Hur som helst blev jag väldigt glad över att Jonas, som den hedersknyffel han är, ställde upp för skissbokslotteriet.
Jonas bidrag är en direkt fortsättning på Sofias teckning. Den knyttliknande figuren får nu sitt kära instrument utbytt mot ett svärd av en drake. Vem vet hur det här ska gå...

SKISSBOKSBIDRAG NR 1 - Sofia Falkenhem


Först ut i skissboken var Sofia Falkenhem som bidrog med en stämningsfylld bild med doft av Tove Jansson. Att bero på Tove så ser ni kanske att det finns ett hål i bilden, mycket riktigt inspirerat från den klassiska barnboken Hur gick det sen?. Varje tecknare skär ett hål i sin teckning vilket binder den samman med den nästkommande. Detta har vi gjort dels för att det är en kul grej för tecknarna och dels för att förhindra att teckningarna delas upp i framtiden. Boken är menad som en helhet, skär man ut de olika sidorna förstör man den.

SKISSBOKSLOTTERIET 2009


Nästa helg är det dags för seriemässa under barn och ungdomsfestivalen ISV 2009. Själv kommer jag inte att kunna medverka under festivalen men min närvaro kommer ändå att märkas i och med SKISSBOKSLOTTERIET, som är det senaste i raden av mina projekt. All viktig information finns på planschen ovan och mer dyker upp på www.isv.se under veckan. Genom att köpa en (eller fler) lotter får ni inte bara chansen att äga ett exklusivt konstföremål, ni skänker samtidigt en slant till välgörande ändamål. Alla intäkter går oavkortat till BRIS. Boken och teckningsmaterialet har jag bekostat ur egen ficka och de medverkande tecknarna har lagt ner mycket tid och möda på sin alster. Boken innehåller än så länge en fantastisk laguppsättning med namn som Jonas Darnell (Herman Hedning), Gunnar Krantz (som prydde sitt ark med bladguld), Åsa Ekström (Sayonara September), Ola Skogäng (Mumiens blod) mfl. Under festivalen kommer en rad tecknare att fylla på boken, bland annat Malin Biller (Lyckobiller), Max Gustafson (Samir), Kolbeinn Karlsson (Trollkungen) och Tony Cronstam (Elvis).

Med Darth Vader i tvättstugan


Idag är det tvättstuga som gäller. Det är väl inte direkt det roligaste man kan göra men som tur är så är jag assisterad av min gode vän Darth Vader. Han är en väldigt hygglig kille, förstår inte alls var det där dåliga ryktet kommer ifrån.

onsdag 21 oktober 2009

Seriestudion ställer ut


De Malmöbor som under de kommande veckorna bestämmer sig för att äta sin lunch på det trendiga soppköket Zoupa Dupa kommer att kunna njuta av en utställning med Seriestudions medlemmar. Lunch och konst på samma gång, kan det bli bättre? Vad väntar ni på? Gå dit med en gång vettja!

fredag 16 oktober 2009

Idag har jag, vid två olika tillfällen, blivit förväxlad med Kolbeinn Karlsson.
Vet inte riktigt hur jag ska ta detta...

torsdag 15 oktober 2009

Wallander och jag

Här om dagen var jag som bekant i Ystad för att agera statist i en polisfilm, en film som med all säkerhet inte kommer att bli särskilt bra. Under min gymnasietid läste jag mängder av deckare under mina många bussresor. Det började med Sjöwall/Wahlöös romaner om ett brott, därefter en stor hög med vältummade Agatha Christiepockets och en hel del annat. I denna litteratur ingick självklart även Henning Mankell, en av sveriges ( i alla fall då) mest bästsäljande författare. Om jag inte läste alla så läste jag i alla fall de flesta av hans romaner. Då tyckte jag bevisligen att böckerna var ett ganska trevligt tidsfördriv, lagom spänning med en del udda inslag. Handlingen i Mankells böcker var ofta så långsökt att jag hade svårt att ta dem på allvar men av någon anledning fortsatte jag ändå att läsa dem. Sedermera tappade jag helt intresset för denna typ av litteratur. Sjöwall/Walöös romaner om ett brott tycker jag fortfarande mycket om (i alla fall de nio första), men av Mankells böcker minns jag egentligen bara de mest bisarra inslagen. Tex att Kurt Wallander vid upprepade tillfällen fick diarré, att hans far fick för sig att klättra upp i Cheopspyramiden, att Wallander låg med en minderårig prostituerad samt (min personliga favorit!) när han bajsar i en papperskorg i ett arkiv i Riga!
Jag tror inte att jag har sett en enda Wallanderfilm sedan Rolf Lassgård kutade runt i Lettland i början av nittiotalet (har dock inget minne av att han någonsin bajsade i filmversionen). I vilket fall som helst har jag inte sett någon av Krister Henrikssons eller Kenneth Branaghs filmer. Här vill jag dock slänga in en liten brasklapp, jag hade faktiskt tänkt se den engelska versionen när den gick på tv nyligen men lyckades helt glömma av den. Kanske hade jag något bättre för mig, (kanske bajsade jag i en papperskorg?).
Jag har ingen aning om hur stor del av Sveriges filmproduktion som utgörs av polisfilm men det borde vara en ganska betydande del. Går man in i en filmbutik ser man hyllmeter av Beck, Wallander, Irene Huss och allt vad de heter. Även om jag personligen är totalt ointresserad av dem så är de tydligen väldigt populära. Jag såg några av Peter Habers tidiga Beckfilmer och blev lika irriterad varje gång, dåligt berättade historier som var ett rent hån mot Sjöwall/Wahlöös karaktärer. Jag utgår ifrån att de övriga filmserierna är ungefär likadana.
Nu vet jag vad ni undrar; varför ställde du upp i en film som du inte har något intresse av att se?
Svaret är mycket enkelt: Det var helt enkelt för fånigt att tacka nej till. Dessutom tyckte jag att det kunde vara intressant att se hur saker och ting går till på en filminspelning, något som visade sig stämma. Jag och min gode vän vän Germund begav oss alltså till Ystad för vad vi såg som en intressant utflykt. Tillsammans med ett fyrtiotal andra statister skulle vi agera bargäster när två av Wallanders kollegor hade ett privat samtal. Jag bestämde mig snabbt för att leka svinig och kåt bargäst och det var ingen som protesterade mot det. I den första scenen stog jag och Germund och snackade skit, sedan gick den kvinnliga skådespelaren förbi oss och min rollfigur (som jag förövrigt döpte till Preben) passade då på att spana in hennes röv. I den andra scenen hade jag och Germund förflyttat oss till bardisken där Preben, som den frikostige person han är, bjöd ett par damer på drinkar. Sverrir Gudnason som spelade någon slags polis gav mig en komplimang för mina ögon som var de blåaste han sett. Jag hoppas verkligen att de tar med det i filmen för det kommer att skänka den en helt ny dimension.
Även om det var en intressant upplevelse tror jag att det bästa är att lämna skådespeleriet åt de som faktiskt vet vad de sysslar med.

onsdag 14 oktober 2009

Äventyr i Ystad

Igår tillbringade jag kvällen på en filminspelning. Jag var statist i en Wallanderfilm och drack litervis med lättöl i rollen som kåt bargäst. På det hela taget var det en intressant upplevelse som jag ber att få återkomma om under dagen.

måndag 12 oktober 2009

trasiga byxor, kroppsvätskor, irriterande klåda och mycket gul hud



Helgen har inte varit snäll mot mig. I fredags lyckades jag spräcka (ännu) ett par byxor när jag och min son lekte i Folkets Park. Ett par timmar senare började grabben kräkas okontrollerat och vi förberedde oss på det värsta, (dvs. vinterkräksjuka) Som tur var frisknade han till under natten men vi han knappt andas ut innan vi upptäckte att hela familjen drabbats av huvudlöss.
Som sagt var; Helgen har inte varit snäll mot mig
Mitt i allt elände finner jag ändå en slags tröst i att Marge Simpson kommer att vika ut sig Playboy. Visst är det konstigt, men ändå underhållande på något vrickat sätt. Jag vet några nördar som med största sannolikhet kommer att runka ihjäl sig av lycka.

tisdag 6 oktober 2009

Jimbo goes Janne


Igår var jag inställd på att gå och lägga mig tidigt, men som vanligt gick det inte riktigt som planerat. Istället för att ta igen förlorad nattsömn började jag arbeta på intervjuserien med Jan Lööf. Först gick jag igenom mina anteckningar och sedan började jag plocka fram referensmaterial, barnböcker, seriealbum och dvdfilmer. När allt väl var på plats tyckte jag att jag lika gärna kunde börja skissa på upplägget. När det var gjort kände jag en brinnande lust att provtuscha några rutor och sedan fortsatte det på samma sätt. Jag hade så roligt att jag inte märkte hur timmarna tickade iväg.
Idag är jag ganska trött, men det var det värt.

Mer Fantomennytt...


Av någon anledning har jag svårt att släppa den där fruktansvärda Fantomentrailern. Jag har ingen aning om varför, det är ju inget annat än att rent helgerån. Varför kan aldrig den vandrande vålnaden behandlas med den respekt han förtjänar? Varför måste filmbolagen alltid gå in och ändra på ett redan fungerande koncept?

Här är i alla fall kanalens egen beskrivning av filmen:

Young urban daredevil Kit Walker finds himself recruited by a secret organization, unveiling a heritage he never could have dreamed possible. Revered as the twenty-first "ghost who walks," he must now uphold and honor his ancestors' creed-to fight crime and injustice throughout the world. But it's a new world out there, and going up against high-tech savvy criminals will take training and discipline unlike anything bestowed on the Phantom.

lördag 3 oktober 2009

Möte med en barndomsidol


En av de trevligaste sakerna med årets bokmässa var att jag faktiskt lyckades få Jan Lööf att ställa upp på en intervju. Från början var det meningen att jag skulle prata med honom under mässan men då hans schema plötsligt var fullspäckat av signeringar bad han att få göra det via telefon istället. Han ringde upp mig i tisdags och vi talades vid både länge och väl. Han var mycket ödmjuk och delade med sig av tonvis av anekdoter från sin långa karriär. Det visade sig att han en gång i tiden arbetat som nattvakt i samma byggnad där jag och mina kollegor i Seriestudion numera huserar. Det sägs att världen är liten, men sanningen är att den i själva verket är pytteliten. Intervjun kommer att publiceras i form av en serie där jag gör mitt bästa för att efterlikna Jannes stil, (de av er som har följt mitt arbete kanske redan listat ut det här). Under de senaste åren har jag gjort en rad intervjuserier med tecknare som på olika sätt betytt något för min artistiska utveckling. Serietecknaren/barnboksmakaren/animatören/skådespelaren Lööf hamnar högt upp i denna kategori av celebra konstutövare.
För att ge mig lite kött på benen gjorde Jan ett par skisser på hur jag skulle kunna se ut i någon av hans serier- Även om han inte verkade nöjd med resultatet så kände jag mig mycket hedrad när ovanstående skiss damp ner i min mailbox.

fredag 2 oktober 2009

Lee Falk roterar i sin grav

Okej, nu har jag alltså sett den, trailern till Sci-fi channels  kommande filmatisering av Fantomen. Och vad har jag att säga om den då? Tja, den verkar vara precis så gräslig som konceptteckningarna antydde. Jag gillade i alla fall att originaldräkten var med på ett hörn, att den nyblivne Fantisen nobbar den anrika kroppsstrumpan för en löjeväckande huvtröja är för mig ett mysterium. HÄR kan ni se spektaklet.